Nem mese ez, gyermek! - kenőpénzes sztorik online gyűjteménye

Fotó: Europress Fotóügynökség / Béla Fotós

A magyarországi korrupciós trendek felmérése érdekében indította az atlatszo.hu a Fizettem.hu oldalt, ahova már több mint 60 bejegyzés érkezett a kenőpénzes történetekről. A település nevét, a borítékba csúsztatott pénz összegét, az időpontot és a korrupt intézmény típusát kell megadni.


"Bőrgyógyász utalt be a sebészetre anyajegy eltávolítására. A sebész főorvos közölte, hogy drága a fia angliai oktatása, így csak 250 000 forintért műt meg. A műtét elmaradt. (*** évvel ezelőtt történt - a pontos dátum nem ismert)" Még csak alig egy napja indult el a Fizettem.hu, a kenőpénzes sztorik gyűjtőoldala, és máris több mint 60 ehhez hasonló bejegyzés olvasható rajta. Az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. nyilvános tesztoldalán rákereshetünk, hogy egy adott megyében milyen típusú és összegű korrupció történt. A már befutott sztorik között a legtöbb a rendőrséggel, az oktatással, az egészségüggyel, a közlekedéssel és az üzleti élet intézményeivel kapcsolatos. Íme, még egy eset: "Oktatóm a vizsga előtti órán mondta, hogy ha át akarok menni, akkor azért jár az a boríték. Kérdeztem, hogy milyen vastag legyen és a válasza pedig az volt, hogy há' 30, hisz nem egyszerűbb kifizetni a vizsgabiztosnak a pénzt, mint újra vizsgázni? Hát leszakadt a pofám! És amikor úgy döntöttem, hogy a 30 azért mégiscsak sok lesz és elég a 20, akkor lecseszett, hogy há' nem megbeszéltük apa?.... Végül szinte hibátlan vezetéssel átmentem, semmi gond nem volt. Talán a 20 is sok volt."  


Ez nem tényfeltárás, hanem helyzetfelmérés

Az oldalon bárki név nélkül feltöltheti saját történetét arról, hogy mikor, hol és mennyi kenőpénzt kellett fizetnie. A hazai korrupciós trendek láthatóvá tétele érdekében az oldalon meg kell adni, hogy melyik településen és a gazdaság melyik szektorában történt az eset, de a korruptan viselkedő érintettek neveire nincs szükség. A Fizettem.hu ugyanis nem egyedi eseteket akar felderíteni, hanem feltérképezni a magyarországi korrupció helyzetét, trendjeit. Azokat a történeteket is várják, amelyekben esély nyílt korrumpálásra, de végül mégsem fizettek, vagy a megvesztegetési ajánlatot visszautasították. Az oldalról a fizettem.hu-hoz hasonló külföldi oldalak is elérhetők, a korrupció piaci árai így nemzetközi viszonylatban is összemérhetők.  

A vagányabb kiszivárogtatás felülete a MagyarLeaks

A tényfeltáró újságírás mellett elkötelezett atlatszo.hu egy másik projektje még inkább a civil információszolgáltatásra épül. A MagyarLeaksre olyan dokumentumokat, adatokat várnak, melyek kiszivárogtatásához közérdek fűződik. A közpénzek felhasználásának nyomon követése vagy a gazdasági szereplők jogsértésének leleplezése érdekében néhány trükkös lépéssel bárki, szintén névtelenül, saját adatainak titokban tartásával lehet a magyar Snowden. Az atlatszo.hu használati utasítása alapján az adatfeltöltőnek a TOR böngészőt kell használnia, mely lehetővé teszi az anonim jelenlétet az interneten, és a segítségével feltöltött tartalmakat sem engedi megszűrni.