Nem mentek nyugdíjba a német terroristák

Forrás: Német Szövetségi Nyomozó Iroda

-

Az évek óta bujkáló csoport rabolni próbált, és most már emiatt is körözik őket. A nyomravezető 20 ezer eurót kaphat. Az egyik körözöttnek különös ismertetőjele van.


Újra aktív a szélsőbaloldali Baader-Meinhof terrorcsoport. A német rendőrség szerint a szervezet bujkáló tagjai fegyveres rablásokkal akarnak pénzt szerezni, hogy fedezhessék a menekülés és rejtőzködés költségeit.

Az Alsó-Szászország-i rendőrség tette közzé azokat az idei fotókat, amiken a csoport három tagja látható. Ernst-Volker Staubot és Burkhard Garweget gyilkossági és rablás kísérlete miatt körözik. A csoport harmadik tagját is keresik, bár Daniela Klette utolsó ismert fotója 1988-ban készült - írja a CNN.


Így néztek ki fiatalon


Ők hárman a Vörös Hadsereg Frakció tagjai voltak. A Baader-Meinhof Csoportként is ismert terroristák robbantásokkal, merényletekkel és emberrablásokkal terrorizálták Németországot. A szélsőbaloldali terrorszervezet hivatalosan 1998-ban oszlott fel, de tagjait nem fogták el, és azóta is rejtőzködnek.


Időnként lecsapnak

A rendőrök szerint Staub, Garweg és Kettel tavaly kétszer is megpróbáltak pénzszállító autókat kirabolni. Egy éve, júniusban Stuhrban csaptak le a páncélautóra. Automata fegyvereket és gránátvetőt használtak, és az ügyészség szerint a mobiltelefonos hálózatot is blokkolták, ezért az őrök nem tudtak segítséget kérni. De a pénzszállító ajtajával nem boldogultak, és zsákmány nélkül kellett távozniuk. Háromszor belelőttek az autóba, de az őrök nem sebesültek meg.

Fél évvel később Wolfsburgban egy hasonló támadást követtek el, de akkor is kudarcot vallottak. A feltételezések szerint ők robbantottak a hesseni börtönnél, illetve 1999-ben, Duisburgban gránátvetővel támadtak egy pénzszállítóra.


Városi gerillák voltak

De miért vállalnak kockázatot a hajdani terroristák? A rendőrök szerint elfogyott a pénzük, s a folyamatos bujkálás költségeit így akarják fedezni.

A Vörös Hadsereg Frakció a 70-es évek elején alakult, és csakhamar hírhedté lettek az akkor kettéosztott Németország nyugati, kapitalista felében. A tucatnyi halálos merényletet elkövető városi gerillák a kor legfélelmetesebb szervezeteivel, a palesztin terrorcsoportokkal is kapcsolatban voltak. Az ismertebb német gyárosok, politikusok, gazdasági vezetők ellen követtek el támadásokat. Tevékenységük nemzeti válsághelyzetet okozott az NSZK-ban, és azzal fenyegetett, hogy megbénítja az országot.

A több szakaszon átesett terrorcsoport a 80-as években, illetve a 90-es évek elején is aktív volt, de akkor már nem jelentettek kiemelkedő veszélyt. Staub, Garweg and Klette a csoport harmadik nemzedékéhez tartoztak.

Most, hogy ismét észrevették őket, a rendőrség 20 ezer eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a fegyveresek rendkívül veszélyesek lehetnek, ezért ne közelítsék meg őket.

A legkülönösebb ismertetőjele Staubnak van. A rendőrség szerint nem törődik a szájhigiénével. Azaz büdös a szája.