Nem mentek el a kormánypártiak a bizottság ülésére

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Ismét határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság, ezért tájékoztatást sem kaphat.


Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke szerint a kormánypárti képviselők távolmaradása azt jelzi, hogy kínos volt nekik hogy eljöjjenek, s "összedőlt a Soros-terv". A testület elnöke a két hete Soros Györgynek küldött levelére még nem kapott választ, de bízik benne, hogy legkésőbb jövő héten megkapja.

Molnár azt mondta: a külügyi tárca szerint Altusz Kristóf helyettes államtitkár Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszterrel külföldön van hivatalos úton. A Miniszterelnökség pedig azt közölte, már mindent elmondtak a Soros-tervről. Molnár szerint viszont valójában semmit sem mondtak a "nem létező Soros-tervről". A bizottság tagjai és a meghívottak negyedórát vártak a kormánypárti képviselőkre, majd elhagyták a termet.

Molnár szerint felháborító, hogy a Fidesz-KDNP ellehetetlenítette a testület munkáját. Ezért nem kaptak választ olyan a "magyar közéletet feszítő" kérdésekre, mint az 1300 menekült befogadása. Szerinte az is botrányos, hogy továbbra sem látni tisztán a honosítási eljárással kapcsolatban. Molnár szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek tisztáznia kell, miként kell érteni a néhány ezer bűnözőről szóló kijelentését, hiszen ez nemcsak Magyarország, de Európa biztonsága szempontjából is releváns.

A szocialista politikus arra is kíváncsi, hogy Rogán Antal miért lett tagja a nemzetbiztonsági kabinetnek. Kérdései lettek volna a budapesti repülőtéren történt fosztogatásokról is. Molnár szerint Ferihegyen azonnali intézkedésekre van szükség, szigorítani kell a poggyászrakodás, és -ellenőrzés szabályain.

Molnár azt mondta, a csütörtöki ülés határozatképtelensége miatt a közbeszerzési mentesítési kérelmekről sem tudtak dönteni. Továbbra is minden két hétben megkísérli a testület összehívását, és erről egyeztetni fog a testület fideszes alelnökével, Németh Szilárddal is. Szerinte nem lehet, hogy csak olyan napirendeket tárgyaljanak, amely a kormánypártoknak megfelel, mert akkor a Fidesz-KDNP párttestületeként működne a bizottság.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormánypártok "erőfölényükkel visszaélve" ellehetetlenítik a testület munkáját, veszélyeztetve ezzel az ország és a szolgálatok működőképességét, a szolgálatok feletti civil kontrollt. Ezért Szél – Kövér László házelnök levele nyomán – Molnárt arra kérte, hogy minden eszközzel próbálja meg visszaállítani a testület működőképességét.

Szél azt mondta, a testület minden tagja – köztük ő is – átesett a szükséges átvilágításon. Az LMP-s politikus tagadta, hogy a szolgálatok visszautasították volna kérelmét, amellyel a testület tavaly decemberi, az ún. Soros-tervről szóló ülésének – szerinte nyílt információkat tartalmazó – anyagába betekinthessen. Azt a választ kapta, hogy az anyagot csak a testület jogosult megnézni. Amíg viszont a négy kormánypárti és három ellenzéki képviselőből álló testület nem lesz határozatképes, addig ezt nem tudják megszavazni – mondta Szél.

Kiss Zoltán, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója szóban is megerősítette: ha a testület határozatképes lesz, megadják a tájékoztatást.

Mirkóczki Ádám szerint az AH főigazgatóját az Elios-ügyről is kérdezte volna. A jobbikos politikus azt mondta: a korrupción és a visszaéléseken túl nemzetbiztonsági relevanciája is van az ügynek. Mirkóczki szerint az AH-nak zárt ülésen válaszolnia kell, hogy eddig vagy most zsarolható-e a miniszterelnök családtagjával, vagy családtagjának korrupciós botrányával. A jobbikos politikus szerint az ülésen a Fidesz-KDNP részéről folytatódott a "politikai óvoda". Ráadásul "evolúciós szempontból visszafelé fejlődnek", mert már el sem jöttek az ülésre.

Mirkóczki azt mondta: nincsenek illúziói, az áprilisi választásokig nem lesz olyan bizottsági ülés, ahol az ilyen ügyek érdemben felmerülhetnek.

Németh azt mondta, hogy Szél a Nemzetbiztonsági bizottsági tagságával visszaélve próbált bizalmas információkat kikérni az Alkotmányvédelmi Hivataltól, és szerinte ez újabb bizonyítéka, hogy Szél "Soros zsebében van".

Németh azt mondta: amíg Szél a Soros-tervről titkosszolgálati információkat akar kiszivárogtatni, addig nem járulnak hozzá ahhoz, hogy részt vegyen az ülésen.