Nem ment el a templomba az angol királynő

-

Nem volt jelen a brit uralkodó a királyi család hagyományos újévi templomlátogatásán, mivel még mindig lábadozik karácsony előtt rátört heveny megfázásából.


Az idén 91 éves II. Erzsébet királynő hagyományosan a sandringhami kastélyában tölti a karácsonyi és újévi ünnepi időszakot férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában. December végén komoly feltűnést keltett, hogy a királyi házaspár a tervezettnél egy nappal később tudott csak elindulni a téli rezidenciára, és nem vonattal, hanem helikopterrel utazott. Az udvar szűkszavú tájékoztatása szerint ennek az volt az oka, hogy mindkettőjüket erős nátha gyötörte.

A királyi család tagjai karácsony napján hagyományosan meglátogatták a kastélyhoz közeli anglikán templomot, ahol mindig több százan gyűlnek össze üdvözlésükre, de a királynő ezen az eseményen sem vett részt, és a Buckingham-palota már a vasárnapi újévi szertartás kezdete előtt tudatta, hogy az uralkodó ezúttal sem lesz jelen, mivel még mindig lábadozik erős megfázásából.

A királyi házaspár 1988 óta minden évben a sandringhami rezidencián tölti az év végét, és eddig nem fordult elő, hogy a királynő az ünnepek alatt ne jelent volna meg a nyilvánosság előtt. A BBC udvari forrásai szerint a királynőt ugyan nem köti ágyhoz betegsége, az újévi templomlátogatást csak elővigyázatosságból mondta le. Az udvar szerint és egészségi állapota nem ad okot aggodalomra.

A 96 éves Fülöp herceg már karácsony előtt meggyógyult, és részt is vett az év végi ünnepi eseményeken.

A királynő egészségi állapotáról szóló hivatalos bejelentések - a házaspár előrehaladott kora mellett - azért keltenek feltűnést, mert az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család egészségi problémáiról. A titoktartás olyan szigorú, hogy a 102 esztendős korában, 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után 7 évvel derült ki, hogy 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

Az uralkodó és Fülöp herceg hajlott koruk ellenére mindketten sokkal több hivatalos programon vesznek részt, mint ifjabb rokonaik.

A házaspár az idén ünnepli házasságkötésének 70., egyben II. Erzsébet királynő trónra lépésének 65. évfordulóját. Mindkét évforduló példa nélküli az angol-brit monarchia 1200 éves történetében.