Nem ment el a bíróságra a leváltott katalán elnök

Fotó: Sputnik / Jordy Boixareu

-

Carles Puigdemont és kormányának négy tagja még Brüsszelben van. A bíróság nem akarta videókapcsolaton keresztül meghallgatni őket. Kilencen megjelentek a bíróságon, de nem válaszoltak a kérdésekre.


Előzetes letartóztatásba helyezte a leváltott katalán kormány nyolc tagját a spanyol központi büntetőbíróság. Carmen Lamela bíró szerint fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye. A bírósági tárgyalásról egyenesen öt különböző börtönbe szállítják a katalán politikusokat: Oriol Junqueras, volt elnök-helyettest, Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borras, Joaquin Forn, Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa volt tanácsosokat.

Lamela bíró a kilencedik kormánytag, Santi Vila esetében 50 ezer euró (15,5 millió forint) óvadékot állapított meg, amelynek ellenében szabadlábon védekezhet. Ügyvédje, Pau Molins azt mondta: amíg ügyfele az összeget nem fizeti ki – amire csütörtökön már nincs lehetőség –, neki is börtönbe kell vonulnia. Vila volt az egyetlen, aki hajlandó volt válaszolni az ügyészek és a bíró kérdéseire is, a többiek kizárólag védőügyvédeik által feltett kérdésekre feleltek.

Vila azelőtt lépett ki a katalán kormányból, hogy múlt pénteken a katalán parlament megszavazta volna az ún. Katalán Köztársaság függetlenségét kihirdető javaslatot.

Jaume Alonso Cuevillas ügyvéd, aki több kormánytagot is képvisel, azt írta a Twitteren: "szomorú nap a demokrácia számára". Szerinte a vádhatóság által felsorolt bűncselekmények nem állnak meg. Kifogásolta, hogy a bíróság a kényszerintézkedésekről egységesen döntött, nem mérlegelte az olyan egyéni körülményeket mint például az állandó gyógyszeres kezelés vagy kiskorú gyermek. Azt sem mérlegelte a bíróság, hogy az idézéseket kevesebb mint 24 órája kézbesítették, a katalán politikusok mégis megjelentek. A védelemnek pedig nem állt rendelkezésére elég idő a felkészülésére.

Nem jelent meg a bíróságon Carles Puigdemont. A leváltott elnök és kormányának négy tagja Brüsszelben tartózkodnak. Közülük hárman kezdeményezték, hogy videokonferencián tehessenek vallomást, ám kérésüket Lamela bíró elutasította.

A bíróság jelenleg még tanulmányozza, hogy az ügyészség kérésének helyt adva kezdeményezi-e európai elfogatóparancs kiadását ellenük.

Barcelonában, a kormányzati palota előtt napközben a városi rendőrség szerint kétezer ember gyűlt össze, hogy támogatásukat fejezzék ki a bíróság elé idézett katalán politikusok iránt. A madridi bíróság épületénél a tárgyalás előtt katalán függetlenségpárti és spanyol egységpárti tüntetők is megjelentek.

José Manuel Maza spanyol állami főügyész hétfőn kezdeményezte büntetőeljárás megindítását lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a volt katalán kormány, valamint a parlament elnökségének tagjai ellen.

"Döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött, az alkotmány teljes semmibevételével, október 27-én" – mondta a főügyész.


Egy hét haladék

A spanyol legfelsőbb bíróság viszont elnapolta a feloszlatott katalán parlament elnökségi tagjainak meghallgatását. Pablo Llarena bíró jövő hét csütörtökre idézte be újra a hat katalán politikust, hogy vallomást tegyenek.

A halasztás a védőügyvédek kezdeményezték, mert nem volt elegendő az ügy tanulmányozására és a felkészülésre, az idézéseket ugyanis kevesebb mint 24 órával ezelőtt kapták meg.

Xavier Melero ügyvéd azt mondta: a bíróság elrendelte az érintettek rendőrségi megfigyelését is, ami azonban nem fizikai követést jelent, hanem azt, hogy folyamatosan, bármikor elérhetőnek kell lenniük mobiltelefonon a következő egy hétben.