Nem ment a kétharmad, legyen feles – az LMP szerint ez sunyiskodás

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János / MTI/MTVA / Bugány János

-

Az ökopárt vette észre, hogyan vinné át a minisztérium a kétharmad híján elhalasztott zárószavazást a nemzeti parki földek ügyében. Egyszerűen kihúzná belőle azokat a részeket, amelyek a sarkalatos pontokat jelzik. Vagyis így varázsütésre nem lenne kétharmados, ami eddig az volt.


„Megindult a Földművelésügyi Minisztérium sunyiskodása” – áll Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az LMP-s politikus így értékeli azokat a minisztériumi módosító javaslatokat, amelyeket ma nyújtott be azért, hogy ne kelljen kétharmados parlamenti felhatalmazás a nemzeti parki termőföld vagyonkezeléséről. A parlament honlapján olvasható dokumentum szerint egyszerűen elhagyná az eredeti indítványból azokat a pontokat, amelyek jelzik, mely részeknél van szükség kétharmados többségre.


A kétharmad tényleg sarkalatos kérdés


Az LMP szerint ez nem csak alaptörvénysértő eljárás, hanem méltatlan és gátlástalan is. Sallai azt állítja, a minisztérium által benyújtott szöveg ráadásul „tele van hibával, rosszul idézik azt is, amit módosítani akar.


Egy fércmunka, aminek egy célja van: hogy megkerüljék a kétharmados szavazást.

Az LMP felszólítja a minisztériumot, hogy vonja vissza javaslatait, ne próbálja trükkökkel kikerülni a kétharmados megmérettetést.

Sallai R. Benedek emlékeztet arra is, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban arra szólította fel Fazekas Sándor minisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal a nemzeti parkok földjeinek jövőjéről. De ez nem történt meg, ehelyett állt elő a tárca ezekkel a módosító javaslatokkal.