Nem mehet behajtó a Lombard Lízing ügyfeleihez

-

A cégnek polgári peres eljárást kell indítania a tartozások visszafizetéséért, behajtót nem küldhet.


A Lombard Lízing Zrt. csak polgári peres eljárásokban veheti vissza nem fizető ügyfeleitől autóikat, és a pénzintézet korábbi gyakorlatával ellentétben már nem adhatja át ügyfelei személyes adatait a behajtóknak - ismertette Bihari Krisztina ügyvéd a Kúria közérdekű perben hozott döntését az állami hírcsatornán.

A Kúria döntése szerint a Lombard Lízing Zrt. az ügyfelei elérhetőségét, lakcímét, telefonszámát, személyi adatait, autóik rendszámát, vagyis a hitelesek bizalmas adatait nem adhatja át a vele egy érdekeltségi körbe tartozó gazdasági társaságnak, azaz a behajtóknak - jelentette ki a pert indító, hitelügyekre szakosodott szegedi ügyvédnő. Rámutatott: a Kúria, a Szegedi Ítélőtábla ítéletével összhangban kimondta, hogy polgári peres eljárást kell kezdeményezni ezekkel a magánszemélyekkel szemben a gépjárműveik vagy a tartozásuk kifizetése érdekében.

Bihari Krisztina kifejtette: ha a gépjárművet a futamidő lejárta előtt ellopják, vagy baleset következtében használhatatlanná válik, a hitelt nyújtó pénzintézet a szerződést nem mondhatja fel, és a teljes hátralévő adósságot, árfolyam-különbözetet sem terhelheti az ügyfélre.