Nem megy a Disney-nek Hongkongban

-

Veszteséggel zárta a 2015-ös évet a látványpark.


A szeptemberben záruló éves elszámolásban 19 millió dolláros, azaz mai árfolyamon 5,3 milliárd forintos veszteségről számolt be a hongkongi Disneyland. Az okok közt említik a negatív piac folyamatokat, de nagyot ütött rajtuk az is, hogy egyre inkább elmaradoznak a kínai vendégek - olvasható a Los Angeles Times-ban.

A helyzetet tovább fogja bonyolítani, hogy a tervek szerint júniusban nyílik egy hasonló park Sanghajban, ami tovább csökkentheti a kínai látogatók számát. Ez utóbbi azért is fontos, mert a vendégek 40 százalékát eddig ők adták.

Ráadásul az 5,5 milliárd dollárból épülő kínai Disneyland közel háromszor akkora lesz, mint hongkongi társa és várhatóan 15 és 25 millió közötti vendégszámmal számolhat évente. Összehasonlításképp: Hongkongba “mindössze” 6,8 millióan látogattak tavaly.

Bár a Disney optimista azzal kapcsolatban, hogy mindkét park nyereséges lesz a jövőben, borúlátásra adhat okot, hogy a hongkongi parkban tavaly 9 százalékkal csökkent a vendégszám, 6 százalékkal a bevétel és ami a legfontosabb: amíg 2014-ben még 43 millió dolláros profitról számolhatott be az üzemeltető, addig tavaly már 19 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.