Nem magyarázkodik német diplomata a Keletinél

-

Lázár János a kormányinfón ment neki a németeknek, elég visszafogott a válasz. A német követség szerint elég, hogy közleményt adtak ki a német álláspontról.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, menjenek ki a német nagykövetség diplomatái a Keleti pályaudvarhoz, és magyarázzák el a menekülteknek a német álláspontot. Orbán Viktor miniszterelnök szerintMagyarországnak nem lesz gondja a menekültekkel, ez Németország problémája lesz.”


A menekültek többsége Németországba menne, azután próbáltak egyre többen vonattal Münchenbe jutni, hogy német részről elhangzott, nem küldik vissza a szír menekülteket abba az országba, ahol regisztrálták őket. Azóta is ezt magyarázzák.

Hétfőn sok menekült kijutott Bécsbe, ez egyszeri alkalom volt, ám az igyekezet nem csökkent.

A budapesti német nagykövetség az MTI megkeresésére nem reagált Lázár János szavaira, az Indexnek viszont azt mondták, nem megy ki diplomata a Keleti pályaudvarhoz. A nagykövetség szerint a honlapjukon lévő közleményben megfelelő tájékoztatást adtak. Ebben angolul és magyarul arról írnak, a dublini egyezmény van érvényben, a menedékkérőknek ott kell regisztráltatniuk magukat, ahol beléptek az Európai Unióba.


A nagykövetség szerint Angela Merkel nem jelentette be, hogy a szíreket mentesítik a procedúra alól, ez félreértés volt. A német kancellár hétfőn magyarázkodott. Azt mondta, félreértés, hogy minden szír mehet Németországba.

A német kormány létrehozott egy új, tematikus oldalt, azt itt lehet követni.