Nem létező számokra dobáltam – pocsék a látása a dartsvilágbajnoknak

-

Gary Anderson még soha nem volt szemésznél, pedig olvasáshoz szemüveget kell hordania és van, hogy reggel nem ismeri fel az embereket.


Gary Anderson a hétvégén megvédte címét, miután 7:5-re legyőzte Adrian Lewist a PDC dartsvilágbajnokság londoni döntőjében. A 45 éves skót klasszis ugyanakkor elismerte, hogy nem mutatta a legjobb formáját a fináléban, szégyellte is magát bizonyos szituációkban. Néhány újságban az jelent meg, hogy többször elszámolta magát, és bár ilyen is előfordult, de elárulta, hogy rosszul is látta a számokat.

„Nem létező számokra dobáltam, olyanokra, amik ott sem voltak. Kétszer is megtettem ezt a döntőben, el akartam süllyedni szégyenemben.


Volt olyan, hogy 148-at láttam 128 helyett, és az agyam sem vágott mindig úgy, ahogy kellett volna.

Voltak nagyon nehéz pillanataim” – idézte a Mirror internetes kiadása Andersont, aki Lewisszal együtt összesen 34 alkalommal dobott 180-at, korábban egyetlen profi meccsen sem dobtak ennyi maximális háromnyilast.


Anderson és Lewis a döntőben


„Még soha nem voltam látásvizsgálaton, még az iskolában sem, de tudom, hogy el kellene mennem egy szemészhez, csak nem volt még rá időm. – folytatta Anderson. – Amikor reggel felkelek és lemegyek a lépcsőn, van, hogy csak nézem az embereket, és azt kérdezem magamtól, hogy ‘Hát ez meg kicsoda?’ Olvasáshoz már hordok szemüveget, és többen tanácsolták, hogy a versenyen is viselnem kellene, de zavar a dobásban. Nem vagyok egy mai csirke, és tudom, hogy ez csak rosszabb lesz, de azért zsinórban két világbajnoki cím nem olyan rossz egy vak öregembertől, nem?”


Az elődöntőben így is dobott egy 9 nyilas kiszállót:


A 16-szoros világbajnok Phil Taylornak és az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveldnek sem tökéletes a látása, mind a ketten megpróbáltak már szemüvegben versenyezni, de őket is zavarta a dobásban. Michael Smith, az angolok 25 éves tehetsége - akit Gary Anderson vett a szárnyai alá, és egyengeti a pályafutását - kontaktlencsében játszik, de Anderson erről hallani sem akar.

„Az a baj, hogy nagyon érzékeny a szemem, és nem bírná ki, ha kontaktlencsében kellene dobálnom” – indokolt a skót világbajnok, aki 50 éves koráig, tehát még öt évig szeretne profi szinten versenyezni.