Nem lesznek megfigyelők a nagykövetségeken

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Csütörtökön 16 órakor jár le a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje az október 2-ai országos népszavazásra, de a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig még senkit nem vett nyilvántartásba.


A választási eljárási törvény szerint a külképviseletekre a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. Külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.

Külképviseleti megfigyelőt a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) szeptember 22-én 16 óráig lehet bejelenteni, ezután az NVB ellenőrzi a jelölt választójogát, és – ha rendben találja – nyilvántartásba veszi a megfigyelőt.

Eddig még egyetlen megfigyelőt sem vett nyilvántartásba az NVB az országos népszavazásra. (A 2014-es európai parlamenti választáson 45 külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok.)

A nyilvántartásba vett külképviseleti megfigyelő jelen lehet a külképviseleti választási iroda munkájánál, figyelemmel kísérheti a szavazás menetét, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be. A megfigyelőnek emellett joga van a szavazás lezárása után a lezárt urnát aláírni.

A külképviseleti megfigyelő megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek a megbízót (a kormányt vagy a frakciókat) terhelik. A választópolgárok az országos népszavazáson 75 ország 105 külképviseletén adhatják le voksukat, vagyis a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt.