Nem lesz vízlépcső a Dunán, de bizonytalan, hogy mennyi vizet kapunk

-

Nem folynak tárgyalások új dunakanyari duzzasztó felépítéséről a Szigetköz rehabilitációját szolgáló szlovák-magyar tárgyalásokon, válaszolta az Igazságügyi Minisztérium a Pesti Srácoknak. Ahogy korábban is, négy fenékküszöbről van szó, amely azonban a Duna Charta civil szervezet álláspontja szerint valójában négy gát, amelyek veszélyeztetik a Szigetköz ivóvíz-bázisát.


Magyarország a teljes vízhozam 40-45%-ának a közös mederbe való visszajuttatására tett javaslatot a jelenlegi kb. 17% helyett. Sem az 1977-es államközi szerződés, sem pedig a Nemzetközi Bíróság ítélete alapján nem jogosult a víz 50%-ra, csak „ésszerű és méltányos” vízmegosztásra. A szlovák fél a magyar ajánlatra mindeddig nem válaszolt, áll a Pesti Srácoknak megküldött válaszban.

A tárgyalásoknak nincs kötött menetrendje, azonban Baranyai Gábor, a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos nyáron nyilvánosságra került feljegyzése szerint, a szlovák fél célszerűnek látná, ha a márciusi választásokig lezárulnának a tárgyalások. A felek megegyeztek abban is, hogy a kérdéskört a lehető legkisebb nyilvánosság mellett kell megpróbálni lezárni.

Egy munkacsoport már kidolgozta a Dunacsún és Szap közötti Duna-szakaszon elhelyezendő négy fenékküszöb pontos helyét, ezekből kettőt a magyar, kettőt a szlovák fél építene meg. Ezekről állította a Duna Charta, hogy valójában gátakról van szó.