Nem lesz újabb népszavazási versenyfutás, benyújtották a módosítást

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Ezentúl lehetséges lesz a párhuzamos aláírásgyűjtés. Az elmúlt években számos ellenzéki kezdeményezés hiúsult meg azzal a trükkel, hogy kormányhoz közelállók is hasonló tartalmú referendumot kezdeményeztek, legutóbb pedig a demokráciát megcsúfoló eszközöket is bevetettek a vasárnapi boltbezárást támogatók az MSZP indítványával szemben.


Az Igazságügyi Minisztérium az Országgyűlés elé terjesztette a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslatát. A szaktárca szerint a tervezett módosítások lényege, hogy megszünteti a népszavazási kezdeményezésekor a káros versengést és lehetővé teszi a párhuzamos aláírásgyűjtést.

A párhuzamossági moratórium jelentős szűkítésével az állampolgári kezdeményezés esetén mindaddig lehetőség lenne azonos tárgyú kérdés benyújtására, amíg az Nemzeti Választási Bizottság a másik azonos tárgykörű kérdés kapcsán nem hitelesítette jogerősen a hozzá beadott 200 ezer aláírást. Ezt követően újabb azonos tárgyú kérdés benyújtására nem lenne lehetőség, a már folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket be kellene szüntetni, az aláírásgyűjtő lapokat vissza kellene adni a Nemzeti Választási Iroda részére.

A javaslat szerint a kormány és a köztársasági elnök nem kezdeményezhetne olyan tárgykörben népszavazást, amelyben aláírásgyűjtés van folyamatban. A népszavazás-kezdeményezők a már folyamatban lévő, azonos tárgykörű népszavazási kezdeményezésekről a saját kérdésük hitelesítésekor kapnának tájékoztatást.

Újdonság, hogy támogató aláírásokat az országgyűlési választásokon használt ajánlóívekhez hasonló, egyedi azonosítóval ellátott íveken lehetne gyűjteni. Trócsányi László ezt azzal indokolta, hogy a szervezők megszabadulnak az ívek másolásával járó költségektől, a választási irodák pedig jó minőségű, szkenneléssel feldolgozható íveket ellenőrizhetnének. Emellett adatvédelmi szempontból is előnyt jelent, hogy a gyűjtési időszak végén valamennyi ívvel el kell számolniuk a szervezőknek - magyarázta a miniszter.

A jogszabály a kihirdetését követő napon léphet hatályba.