Nem lesz új ebadó

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Az ebrendészeti hozzájárulást már 1998-ban bevezették, most csak egyszerűsítenék a jogszabályt.


A parlament a napokban kezdte tárgyalni Semjén Zsolt javaslatát az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról. A javaslattal kapcsolatban a legnagyobb visszhangot kiváltó passzus az ebadó bevezetésének lehetőségével kapcsolatos – írja a Magasles. A tervezet nevesíti, hogy az önkormányzatoknak joga lehet ebrendészeti hozzájárulás kivetésére.

A javaslat szerint az ebadó évente kutyánként 6 ezer – veszélyes eb esetén 20 ezer – forint lehet legfeljebb. Az adó esetleges kivetésekor az önkormányzatnak a tulajdonos szociális helyzetére, a kutyatartás céljára és a helyi ebrendészeti körülményekre is tekintettel kell lennie.

Komoly visszhangot váltott ki, hogy a Semjén által beterjesztett módosítás kivenné az esetleges ebadó hatálya alól a Országos Magyar Vadászkamara által kiállított vadászkutya alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező kutyák tulajdonosait. Az ellenzők szerint Semjénnek, a Magyar Vadászati Védegylet elnökének maga felé húz a keze.

Ám a javaslat minden munkakutya tulajdonosát mentesítené a kivethető adó megfizetése alól, a vizsgázott vadászkutyák mellett a mentő- és segítő ebeket és a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott kutyákat is. Nem lehetne ebadót fizettetni a magyar ebfajtának minősülő törzskönyvezett és az ivartalanított kutyák után, és a menhelyről elhozott állatok után sem.

A kritikák csupán arról nem szólnak, hogy az ebrendészeti hozzájárulást a parlament által 1998-ban elfogadott XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről is tartalmazza. A most benyújtott módosítás mindössze a korábbi törvényi helyek egy részét egyszerűsíti, és egyetlen olyan új elem sem lenne a jogszabályban, amely eddig ne lett volna érvényben.