Nem lesz rendkívüli ülés a földtörvény miatt

Fotó: MTI/Illyés Tibor / MTI/Illyés Tibor

-

Az LMP szerette volna, de nem jött össze. Mindenki mást mond, hogy miért nem. A Fidesz szerint amúgy sincs szükség módosításra.


Egy politikai látványszínház áldozatává váltak – értékelte a fideszes Gulyás Gergely, hogy az LMP úgy akarta volna összehívni az Országgyűlés rendkívüli ülését földügyben, hogy módosító javaslatát is csak ma délelőtt nyújtotta be. Azt viszont legkorábban három nap múlva lehetne megtárgyalni. Az LMP ezzel kicsúszott a határidőből, mert a törvény május elsején lép életbe. Gulyás Gergely szerint nem indokolt a földtörvény módosítása. A rendkívüli ülés összehívásához 78 képviselő aláírására lett volna szükség, ezt az ellenzék nem tudta összegyűjteni. Az MSZP-sek közül például csak 15 képviselő írta alá az LMP kezdeményező ívét. (A NAV-os vizsgálóbizottságnál azért nem írtak alá, mert nem akartak a Jobbikkal egy íven szerepelni, most ez nem volt érv.) Az aláírásgyűjtés folyamata a „süketek párbeszédére” hasonlított, aztán az ülés össze nem hívásával kapcsolatban vitában sem értett szót a kormány és az ellenzék. Az LMP-s Szél Bernadett szerint a meccs az ellenzéken ment el, a kormánypártokat azért bírálta, mert nem hívták össze korábban a házbizottság ülését. Szerinte emiatt csúsztak ki a határidőből. Gulyás Gergely szerint viszont azzal, hogy az LMP nem adta be korábban a módosító javaslatát. Szél Bernadett a VS.hu többszöri kérdésére sem adott egyértelmű választ arra, hogy ők miért nem adták be korábban a módosító javaslatot. Válaszul azt sérelmezte, hogy nem hívták össze korábban a házbizottságot, majd többször is elmondta, hogy javaslatukat minden frakciónak eljuttatták. Kérdésemre, hogy álláspontjuk szerint akkor Fidesznek kellett volna-e ezt benyújtania, azt mondta, a Fidesznek a házbizottság ülését kellett volna korábban összehívnia. Szél Bernadett később a VS.hu-nak azt mondta, hiába nyújtották volna be korábban a módosítójukat, csak a házbizottság ülése után 72 órával lehet összehívni egy ülést. Javaslatukat egyébként már az ülés előtt órákkal beadták. Eredetileg a párt azt szerette volna, ha a parlament múlt héten foglalkozik a kérdéssel. Szerinte a Fidesz direkt taktikázott így. Az LMP nem adja fel, az új Országgyűlésnek is benyújtja a módosítót. A párt szerint a törvény nem ad elég védelmet a külföldi spekulánsok és az oligarchák ellen. A Jobbik nem az LMP-s javaslatot tartja a legjobb megoldásnak, azért támogatta volna a rendkívüli ülés összehívását, hogy el lehessen halasztani a földtörvény hatálybalépését. Az MSZP a házbizottság után nem nyilatkozott, de egy későbbi közleménye szerint a törvény működésképtelen, amit módosítani kell. A párt szerint a kiskerttulajdonosokat is lehetetlen helyzetbe hozza a törvény, a zártkerti ingatlant a jelenlegi szabályozás alapján ugyanis lényegében nem lehet eladni. Ezért a párt azt javasolja, őket vegyék ki a jogszabály hatálya alól.  


A rendkívüli ülés sem garancia a sikerre

Hiába gyűlik össze elég aláírás egy rendkívüli ülés összehívásához, még akkor sem garantált, hogy a kérdésről tárgyalnak is a képviselők. Ahhoz ugyanis a napirendet is meg kell szavazni, az pedig a többségen múlik. Az már többször előfordult, hogy a napirendet nem szavazták meg, így fél-egy órán belül – a napirend előtti szócsata után – véget is ért a „rendkívüli ülés”.

Brüsszel is vizsgálja

Brüsszel szerint legitimációs gondokat okozhat, ha a helyi földbizottságok tagjait maguk a földművesek képviselői választják maguk közül. Az agrártárca megoldási javaslata, hogy a helyi települési képviselők válasszák meg őket. A tárca szerint apróbb módosításról van szó, a termőföld védelme garantálható a törvény hatályba lépése után is. Gulyás Gergely nem tudott arra válaszolni, hogy ez a módosítás hogy áll. Megkerestük a Vidékfejlesztési Minisztériumot is, de egyelőre nem kaptunk választ.