Nem lesz nyomtatott Népszabadság a főszerkesztő-helyettes szerint

Fotó: Adrián Zoltán

-

Mentenék a lap archívumát, és szeretnék tudni, mi lesz a munkavállalókkal.


Gyakorlatilag kijelenthető: többet nem fog kinyomtatva megjelenni a Népszabadság, és jelenleg leginkább azért harcolnak, hogy legalább a lap archívuma elérhető maradjon – mondta Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese. Pető és Tamás Ervin, a lap egykori főszerkesztő-helyettese hallgatókkal beszélget az ELTE Média Tanszékén – írja a 444. A lap szerint a beszélgetésre rengetegen kíváncsiak.

Pető szerint a prioritásuk most rábírni a Mediaworks vezetését, hogy tudassák a mintegy 80 munkavállalóval, mik a további tervek. Papíron senkit nem rúgtak ki: egyelőre az újság kiadása szűnt meg, és most „családos emberek ülnek, és fogalmuk sincs, mi lesz velük”.


A cég nyitott

"A Mediaworks sajnálattal vette tudomásul, hogy a Népszabadság főszerkesztője által a lap potenciális akvizíciója kapcsán kezdeményezett, mai napra tervezett megbeszélést a főszerkesztő röviddel a tárgyalás megkezdése előtt lemondta. A szerkesztőség részéről újabb időpontjavaslat nem érkezett" - áll a Mediaworks közleményében. A közlemény szerint a Mediaworks és tulajdonosa nyitott a lap jövőjét érintő egyeztetésekre, "ezért reméljük, hogy a szerkesztőség képviselői hamarosan újra tárgyalóasztalhoz ülnek, és konstruktív javaslataikkal segítik a lap megújításának kidolgozását".


Nem tudtak a jelzálogról

Murányi András főszerkesztő szerint a szerkesztőség "meglepetéssel értesült a Mediaworks közleményéről", mert a cég vezetőségével és tulajdonosával tudatta: a tárgyalások megkezdésének szükséges feltétele, hogy rendezzék a lap bizonytalanságban tartott munkavállalóinak helyzetét.

Az ajánlat kiküldésekor a szerkesztőség nem tudott a Népszabadság védjegyeire bejegyzett jelzálogról. A tárgyalás alapfeltétele az is, hogy a Mediaworks ismertesse, eladás esetén milyen módon tudja tehermentesíteni a védjegyeket. A munkavállalók helyzetének haladéktalan megoldására vonatkozó javaslatát még kedd este elküldi a tulajdonosnak - írta Murányi.

A Mediaworks szerint kedden "megtörtént az első egyeztetés a lap jövőjével kapcsolatban a munkavállalói érdekképviseletekkel is, és a felek megállapodtak a konzultáció folytatásának módjában".


A szerkesztőség hétfőn közölte, hogy 1 euróért megvennék a lapot. A Mediaworks szerint elkötelezettek a nyílt és jóhiszemű tárgyalások mellett.