Nem lesz népszavazás a föld ügyében

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Nem lehet népszavazást kiírni az állami földek privatizációjáról, mert nem lesz meg a szükséges 200 ezer hiteles aláírás az MSZP kezdeményezéséhez.


Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökhelyettese arról számolt be az ATV-nek, hogy az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett mintegy 173 ezer érvényes és 42 ezer érvénytelen aláírást találtak. Nagyjából még 10 ezer szignó ellenőrzése van hátra, de ha azok mind érvényesek is lennének, akkor sem jönne össze a törvényben megkövetelt 200 ezres szám. Az elnökhelyettes elmondta: a héten már teljes lesz a feldolgozottság, és az érvénytelen aláírásokat újra ellenőrzik.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese telefonon reagált Gáva Krisztián szavaira. Mint mondta, nem értenek egyet az NVI számolási metódusával, szerintük igenis megvan a 200 ezer érvényes aláírás, és mindenképpen megóvják a választási iroda döntését. A politikus szerint a Fidesz eldöntötte, hogy földügyben nem lesz népszavazás, "ezért az NVI munkatársainak úgy kell összesíteniük az íveket, hogy a referendum meghiúsuljon". Gőgös Zoltán szerint "fura és gyanús", hogy 200 ezer aláírásból minden negyedik érvénytelen - olvasható az ATV honlapján.