Nem lesz népszavazás a Városligetről

Fotó: Zsidai Péter

-

A Kúria formai okokból megtagadta a Városliget átépítését érintő népszavazási kérdés hitelesítését. A testület a Fővárosi Választási Bizottság korábbi döntésének megváltoztatását azzal indokolta, hogy a fővárosi testület nem várta meg a hasonló kérdésben hozott döntésének jogerőre emelkedését.


Az FVB március 24-ei ülésén hitelesítette a következő kérdést: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?"

A hitelesítő határozat ellen nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, a testület a határozatot megváltoztatta, és a kérdés hitelesítését formai okból megtagadta.

Az FVB március 24-ei ülésén ugyanis döntött egy másik, azonos témájú kérdés hitelesítésének megtagadásáról. A Kúria szerint azonban az FVB-nek ekkor a népszavazási törvény értelmében meg kellett volna várnia a 15 nap jogorvoslati határidőt, és csak ezután hozhatott volna újabb határozatot a következő kérdés hitelesítéséről.

A Kúria tehát azért tagadta meg a Városliget átépítését érintő népszavazási kérdés hitelesítését, mert az FVB nem várta meg az előző kérdés határidejének lejártát, továbbá – mivel a kérelmező azonos volt – nem várta meg a törvényben előírt 30 nap várakozási időt sem.