Nem lesz népszavazás a tankötelezettség 18 évre emeléséről

-

Lejárt a határideje az Új Magyar Köztársaság egyik „rendszerbontó” indítványa aláírásgyűjtésének. A szükséges 200 ezer aláírásnak kevesebb mint a fele jött össze, ám a szervezők szerint fontos tanulságokat vontak le az akció során.


„Az Új Magyar Köztársaság Egyesület népszavazási kezdeményezése első kérdésében lejárt az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló idő. A valamivel több, mint két hónap alatt sok aláírást gyűjtöttünk, de nem eleget: a szükséges 200 ezer helyett csak 87.483 polgártársunk támogatta, hogy a tankötelezettségi korhatár 18 évre történő visszaállításáról népszavazás döntsön” – áll az ÚMK közleményében.


A szervezők megköszönték az aktivisták és a résztvevő szervezetek segítségét, a közel 90 ezer ember támogatását és örülnek, hogy sikerült egy pártsemleges platformot kialakítaniuk.

Ugyan a kezdeményezés nem járt sikerrel, az ÚMK ügyvivője szerint fontos tanulságokkal szolgált. „Megmutatta az ellenzék szervezeti erejének, társadalmi beágyazottságának roppant gyengeségét, némelyikük rendszerváltó elszántságának korlátait” – olvasható a közleményben, melyben azt is megjegyzik, hogy kiderült, az emberek az ellenzéktől nem jelszavakra kíváncsiak, hanem hihető megoldási javaslatokra várnak.


A „rendszerbontó” kérdések

19 + 9 kérdésben indítottak népszavazási kezdeményezést kormányellenes tüntetők március 15-én. Ebből a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) végül négynek engedett zöld utat. Ezek


  1. a tankötelezettség 18 évre emelésére,
  2. a kötelező kamarai tagdíj eltörlésére,
  3. a politikusok nyugdíjának képviselőségük idején való szüneteltetésére,
  4. a gyermekétkeztetés ingyenességére vonatkoznak.
Az aláírásgyűjtés nem egyszerre indult mindegyik kérdésben, így a határidő még nem járt le a többi indítvány esetében.