Nem lesz Lille-ben bolhapiac

-

Lemondták Európa egyik legnagyobb bolhapiaca, a lille-i vásár megrendezését a francia hatóságok az iszlamista támadások miatt.


A Grande Braderie de Lille nevű vásár tavaly mintegy 2,5 millió embert vonzott, és az idén szeptember 3. és 4. között tervezték megtartani.

Martine Aubry, lille-i polgármester szerint fájdalmas döntés a rendezvény lemondása, ugyanakkor a városvezetés nem akar kockáztatni. Michel Lalande, Nord megye prefektusa szerint a bolhapiac megrendezése biztonsági kockázatot jelentett volna a túlzsúfolt utcákkal. „Eljön az idő, amikor indulataink és meggyőződéseink dacára nemet kell mondanunk” – tette hozzá.

A bolhapiac csak az egyik olyan esemény Franciaországban, amelyet lemondtak a 85 halálos áldozattal járó nizzai merénylet után. A francia nemzeti ünnepen végrehajtott tömeges gázolás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett. Július 26-án pedig két algériai származású francia dzsihadista egy papot gyilkolt meg a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában.