Nem lesz kész az első csengőszóra

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Több időt akart adni fejlesztésre és gyakorlásra az oktatási kormányzat. De a tanévkezdésig nem derül ki, honnan szorít erre időt a tanár.


Szeptembertől csökkennek a tanulók terhei, a pedagógusok pedig szabad kezet kapnak, és jelentősen eltérhetnek a kerettantervtől. Ehhez az eltéréshez viszont szükség volna azokra a tanmenetjavaslatokra, amelyekkel az évnyitóig adós marad az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) – írta a Magyar Hírlap.

Eredetileg azt ígérte az oktatáskutató, hogy a segédanyagok augusztus közepétől elérhetők lesznek, azonban kiderült, hogy a tanárok később, esetenként csak iskolakezdéskor jutnak hozzá ezekhez. A csúszás akadályozza az oktatás tervezését, mert a tanmenetjavaslatokból derül ki, mit hagyhatnak ki a tankönyvekből a pedagógusok, hogy több időt fordíthassanak kompetenciafejlesztésre, ismétlésre, gyakorlásra.


Nem kell mindent megtanulni, de az első csöngetésig nem árulnak el ennél többet


A tanmenetek augusztus 22-étől a tanév kezdetéig fognak felkerülni az OFI honlapjára és a Nemzeti Köznevelési Portálra – írta az oktatási államtitkárság a Magyar Hírlapnak.

Az általános iskola alsó tagozataiban tanító pedagógusok nyolcvan, a felső tagozatban 132, a középiskolában oktatók 112 tanmenetre várnak. A több mint háromszáz tanmenetcsomagot évfolyamonként és tankönyvenként készítik el.