Nem lesz kész a kerítés, ezért mondhatott le Hende Csaba

Fotó: szegedma.hu / Gémes Sándor

-


Lapunknak több forrás is arra utalt, Hende Csaba azért mondott le, mert a határzár nem lesz kész akkorra és olyan minőségben, ahogy azt a miniszterelnök elvárta.

Az egyik befolyásos kormánypárti politikus a lemondás részleteitől azt mondta: Orbán elégedetlen a kerítésépítés tempójával, hétfőn ezért erről tájékoztatást kért Hendétől. "A miniszterelnök elégedetlensége a tájékoztatás után tovább nőtt" - fogalmazott a politikus.

A kormányfő úgy érezte, nem olyan hatékonysággal, gyorsasággal épül a kerítés, amennyire ez a kormányzat számára fontos. A politikus a késés pontos technikai részleteit nem ismerte.

Hende a miniszterelnök elégedetlensége miatt ott helyben felajánlotta a lemondását. Az ügy részleteit ismerő politikus szerint Hende nem lehetett biztos abban, hogy azt elfogadja-e a kormányfő, vagy sem. A miniszterelnök elfogadta lemondást.

Nem meglepő, hogy Simicskó István váltja a poszton Hendét. A fideszesek szerint Simicskó jelenlegi, sportért felelős államtitkári posztja csak parkolópálya volt. A politikus igazi területe a honvédelem.

Forrásaink arra is utaltak ,hogy Hende távozásában szerepet játszhatott, hogy évek óta sorra maradnak el honvédelmi fejlesztések, nem nőtt a honvédelem költségvetése, nem volt helikopterbeszerzés. A honvédelmi életpályával a katonák fizetése nőni fog ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy a hadsereget is fejlesztik – tették hozzá forrásaink.

Hétfő este az MTI a Kormányzati Információs Központra hivatkozva számolt be arról, hogy Hende a nemzetbiztonsági kabinet ülése után lemondott. A közlemény megemlítette, hogy az ülésen beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő kerítés állapotáról.

Hende megkeresésünkre a telefonba mindössze annyit mondott: "Köszönöm szépen, nem szeretnék nyilatkozni."


Utódja, Simicskó István a Facebookon posztolt a felkérésről, és belinkelte az Inforádiónak adott interjúját.