Nem lesz ingyen a Brexit

Fotó: MTI/EPA / JAY ALLEN

-

Charles Michel belga miniszterelnök szerint súlyos tévedésben vannak Nagy-Britanniában azok, akik úgy gondolják, hogy egyszerűen csak "megnyomják a Brexit-gombot, és nem kell kifizetni a számlájukat".


A liberális belga kormányfő az AP hírügynökségnek adott interjúban pénteken azt mondta: "nem reálisak" Nagy-Britannia elvárásai az Európai Unióból történő kilépési folyamattal kapcsolatban.

A Brexitről szóló tárgyalások a június 8-án tartandó nagy-britanniai választások után kezdődhetnek meg, de már most éles vita folyik arról, hogy miért és mennyit kellene Londonnak fizetnie, sőt egyesek azt is megkérdőjelezik, hogy kell-e egyáltalán fizetnie valamiért. Az utóbbi hónapokban 20 milliárdtól 60 milliárd euróig terjedő becslések jelentek meg arra vonatkozóan, mekkora számlát kellene Nagy-Britanniának a Brexit miatt kiegyenlítenie. A Financial Times pedig legutóbb már 100 milliárd eurós összeget vetett fel, aminek lehetőségét London határozottan visszautasította.

„Talán a népszavazási kampányban az embereknek az lehetett a benyomásuk, hogy ha megnyomják a Brexit-gombot, akkor minden magától elrendeződik majd. Nos, ez nem így van. Következmények vannak, ki kell egyenlíteni a számlát" - szögezte le Charles Michel.

A belga kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy nem Theresa May brit miniszterelnök fogja meghatározni a tárgyalási stratégiát. "Ez nem reális. Különválunk, úgy, mint egy válás során. Először az anyagi, pénzügyi kérdésekkel kell foglalkozni, (.) csak utána jöhetnek az egyeztetések a jövőbeli kapcsolatról" - hangoztatta Michel.