Nem lesz egyszerű kormányt alakítani Koszovóban

Fotó: MTI/EPA / VALDRIN XHEMAJ

-

Senkinek sincs elég mandátuma az önálló kormányzáshoz, a koalíciókötés pedig bonyolult és hosszadalmas lehet.


A koszovói előrehozott parlamenti választást az egykori gerillák szövetsége – a PDK, az AAK és a Nisma – és jelöltjük, Ramush Haradinaj nyerte, ám a voksok mintegy 34 százaléka körülbelül 41 mandátumot jelenthet a 120 fős törvényhozásban, azaz koalíciós partnerre van szükségük.

A Vetevendosje párt második helyen végzett több mint 27 százalékkal. Ezzel megduplázta a három évvel ezelőtti eredményét, és 30 mandátuma lehet a parlamentben. Az Isa Mustafa eddigi kormányfő vezett, ún békekoalíció – az LDK, AKR és az Alternativa – a szavazatok majdnem 26 százalékát szerezte meg, és ez a tömörülés lehet a mérleg nyelve a maga várhatóan 29 mandátumával.

A jelenlegi állás szerint Vetevendosje nem akar koalíciót kötni a Haradinaj-tömbbel. Mustafa szintén elutasítja a háborús koalíciót, hiszen bukását az a bizalmatlansági indítvány okozta, amelyet a PDK is támogatott.

A korábbi választások alkalmával a kisebbségek igyekeztek a kormánypártok közelében maradni, a szerb kisebbség is tagja volt az előző koalíciónak. Ám Szerbia szerint Haradinaj háborús bűnös, ezért most nem számíthat a koszovói szerbek. A pristinai törvényhozásban 20 mandátum illeti meg a kisebbségeket illeti meg, ezekből 10 jár a szerbeknek.

A jelenlegi helyzet tehát nem kedvez a választást megnyerő tömörülésnek, és még nem látszik, hogyan biztosíthatná a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátumot.

Jelenleg két lehetőséget latolgatnak Pristinában. A Vetevendosje összeállhat Mustafa szövetségével, és megpróbálhatják megnyerni a kisebbségeket is. Ebben az esetben a kormányfő Albin Kurti, a Vetevendosje vezetője lehetne. Kérdés, hogy a kisebbségi képviselők összeállnának-e az egyébként radikális Kurtival. És az is kérdés, a nemzetközi közösség elfogadná-e partnernek azt a pártot, amelyik ellenségen viszonyul az ENSZ, a NATO és az EU koszovói missziójához.

Előfordulhat, hogy a törvényes határidőn belül senki sem tud kormányt alakítani, és ismét előrehozott választást rendeznek Koszovóban.