Nem lép a kormány a vasárnapi pótlék ügyében

-

Legkorábban ősszel tárgyalhatnak az érdekvédelmi szervezetekkel.


Mintegy 80-100 ezer kereskedelmi dolgozót érint hátrányosan, hogy a kormány a közeljövőben sem a százszázalékos vasárnapi bérpótlék, sem a havi két szabad vasárnap bevezetése ügyében nem lép. Legkorábban ősszel tárgyalhatnak az érdekvédelmi szervezetekkel, és ha lesz is bármilyen változtatás, azt 2017. január eleje előtt biztosan nem vezetik be – írja a Magyar Nemzet.

Legkorábban januártól vezethetik be a kereskedelemben dolgozóknak a havi két vasárnapi pihenőnapot, és a vasárnapi bérpótlék ügyében is csak 2017-ben lehet új szabályozás. Legalábbis erről beszélt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (Vkf) legutóbbi ülésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – mondta a lapnak Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a vasárnapi zárvatartási szabályok megváltoztatása miatt felvetődött kérdések a mostani Vkf-tanácskozáson nem is szerepeltek napirenden.

A vasárnapi pótlék és a pluszpihenőnap ügye azután került elő, hogy a kormány április 11-én visszavonulót fújt a vasárnapi zárvatartás ügyében. Csakhogy a boltzár eltörlésével párhuzamosan visszavágták a százszázalékos vasárnapi pótlékot, és visszaírták a munka törvénykönyvébe (Mt.) az ötvenszázalékos pótlékról szóló részt. Ugyancsak az Mt. szabályozza, hogy egy hónapban egy vasárnapi pihenőnapot kell biztosítani a dolgozóknak. Ezt emelné kettőre több szervezet és párt is. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete már április közepén, az NGM előtt tartott demonstráción követelte a plusz egy vasárnapi pihenőnap kérdését, és ezt „karolta fel” később a KDNP is – mondta Sáling. A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter június végén azt mondta, nem tettek le arról, hogy az embereknek ne kelljen kötelezően dolgozniuk vasárnap, csak már nem a zárvatartás, hanem a pihenőnap oldaláról közelítik meg a kérdést.

Később kiderült, hogy több nagy érdekvédelmi szervezetet kihagytak, így nem egyeztettek sem a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével, sem pedig az Országos Kereskedelmi Szövetséggel (OKSZ). Vámos György, az OKSZ főtitkára szerint minél kisebb egy vállalkozás, annál nehezebben tudja előteremteni még az 50 százalékos pótlékot is. A munkaadói és munkavállalói szervezetek megegyezése várhatóan nehéz lesz, a kormány pedig könnyen rájuk, illetve a megegyezés hiányára mutogathat.