Nem lehetne népszavazást tartani a nemzeti konzultációs kérdésekről

-

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén azoknak a népszavazási kérdéseknek a hitelesítését, amelyeket Pápa Levente, az Együtt alelnöke nyújtott be a bevándorlós nemzeti konzultációban szereplő kérdések alapján. Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntésekkel tagadta meg az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.


Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén azoknak a népszavazási kérdéseknek a hitelesítését, amelyeket Pápa Levente, az Együtt alelnöke nyújtott be a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációban szereplő kérdések alapján. Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntésekkel tagadta meg az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.

Pápa Levente június 2-án nyújtotta be a nemzeti konzultáció 6–12. kérdéseit országos népszavazási kérdésként hitelesítésre az NVB-hez. A vitában Patyi András, az NVB elnöke azt mondta, hogy az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésekor nem arról döntenek, egy kérdés fontos-e, egyetértenek-e vele, alkalmasak-e nemzeti konzultációra, hanem arról, hogy a benyújtott kérdések alkalmasak-e országos népszavazás indítására és lefolytatására. Patyi arról is beszélt, hogy a kérdések nem a szervező saját kérdései, azokat a kormány a nemzeti konzultáció keretében fogalmazta meg és tette fel, vagyis egy véleménygyűjtő kérdőív kérdéseit tette fel a szervező népszavazási kérdésként, ez pedig a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik.

Az országos népszavazás nem közvélemény-kutatás, hanem az a célja, hogy a választópolgárok közössége valamely döntést meghozzon, amely az Országgyűlésre mint jogalkotó szervre kötelező – mondta Patyi. A Pápa Levente által benyújtott nemzeti konzultációs kérdések nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozó témákat érintenek.

Az NVB elnöke szerint a kérdések nem egyértelműek. A jogszabály szerint a népszavazási kérdéseket úgy kell megfogalmazni, hogy azokból a jogalkotó számára egyértelműen és közvetlenül következzék, milyen jogszabályt kell alkotnia. Ez a nemzeti konzultációs kérdéseknél nem áll fenn. Fábián Adrián, az NVB tagja pedig azt mondta el, hogy a kérdések nemzetközi szerződésekbe ütköző témákat érintenek, ilyenről pedig nem lehet népszavazást indítani.


A népszavazás nem játék

– mondta az NVB elnöke.


Az Együtt elégedett

Az ülés után Pápa Levente az NVB épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, elégedettek a döntéssel. Az állami berendezkedés független szerve mondta ki, hogy a nemzeti konzultáció kérdései nem alkalmasak arra, hogy a kormány a törvények legitimációjára használja fel – jelentette ki. Az NVB azt is kimondta, a bevándorlással kapcsolatos nemzetközi szerződések is korlátozzák a kormányt a kérdésben – mondta Pápa.