Nem lehetett elővenni a tibeti zászlót a kínai konvoj útvonalán

Fotó: MTI/EPA / Ho Hvi Jung

-

A jelek szerint a rendőrök már várták a Tibetet Segítő Társaság alapító elnökét.


A rendőrök megakadályozták, hogy Hendrey Tibor a Bajza utcánál tibeti zászlóval tiltakozzon a kínai miniszterelnök budapesti látogatása alatt. A Tibetet Segítő Társaság alapító elnökének nem engedték meg, hogy felmelje a zászlót – írja a Klubrádió. Hendreyn kívül a rádió riportét is igazoltatták.

Hendreyt azonnal körbefogták a rendőrök, amint kiszállt a kocsijából. Igazoltatták, majd arra kérték, hogy ne vegye elő a tibeti zászlót. Valószínűleg figyelték is a férfit, mert a közelben tartózkodó riporter hallotta, hogy az egyik rendőr azt mondta: „megvan az emberünk”. Hendrey igazoltatása addig tartott, amíg a kínai konvoj elhaladt.

A Klubrádió riporterétől négy rendőr kérte el a személyiét. Azt nem közölték, hogy miért éppen őt ellenőrizték. Amikor elhaladt a kínai delegáció konvoja, a rendőrök is elmentek az Andrássy útról.

Hendrey tiltakozását vasárnap is megakadályozták. Akkor az egyenruhások akcióját civil ruhás rendőrök is segítették: megpróbálni úgy helyezkedni, hogy eltakarják a kamerát, és így akadályozzák meg, hogy a tiltakozó lefogásáról videofelvétel készüljön. Mivel nem jártak sikerrel, igazoltatni kezdték az operatőrt is.