"Nem lehet tovább folytatni a rezsicsökkentést"

Fotó: MTI / Beliczay László / MTI / Beliczay László

-

A nonprofit energiaszektor inkább baloldali gondolkodásra vall, ezért nem örül neki.


„Várakozásaimhoz képest rosszul szerepelt a Fidesz” - mondta a Heti Válasznak adott interjúban Heim Péter, a kormánynak beszállító Századvég Gazdaságkutató elnöke. Szerinte azért hiányozhat néhány százezer voks, mert az emberek nem szeretik a hosszú háborús hadviselést, ezért tartja örvendetesnek, hogy Orbán Viktor békülékenyebb hangot ütött meg az Európai Unióval, és világossá tette: az ország a jövőjét továbbra is az EU-ban képzeli el.

Heim Péter beszélt arról is, a jó makrogazdasági mutatók nem kizárólag az unortodox gazdaságpolitikának köszönhetők, hanem egy helyreállítódási perióduson megy keresztül a magyar gazdaság. Azt mondta, az elmúlt hét évben recesszióban volt az ország. „Most egyre több pénz van az emberek zsebében, persze nem mindenkiében, mert a fellendülés először a társadalom felsőbb rétegeiből indul ki, és nem a szegényektől. Ennek leszivárgása lassú folyamat.”

Bajnai Gordon hibái mellett az erényeiről is megemlékezett: ha a volt miniszterelnök nem törli el a 13. havi nyugdíjakat és jövedelmeket, ma is fenntarthatatlan pályán mozogna az államháztartás. Szerinte a második Orbán-kormány intézkedései is javították a külső és belső egyensúlyt. Heim Péter szerint a kormány sokat tett a nagy külső adósság leépítéséért, az egyik legfontosabb elem a multikkal szembeni kemény fellépés, és a jövedelmeket itthon tartó gazdaságpolitika meghirdetése volt. A gazdasági megújulás egyik feltétele a kemény fellépés a munkaerőpiacon.

Heim Péter

Ha több lesz az elkölthető jövedelem, nem kell majd belemenni ennyi konfliktusba. „A Jobbik megerősödésétől tartva a Fidesz fenn fogja tartani a harcias retorikát, ez viszont káros az országra nézve, mert félelmet kelt és elriasztja a külföldi befektetőket.” Heim Péter szerint viszont ravasz szabályozási eszközökkel gyakran hamarabb célt lehet érni, mint nyers hatalmi erővel.

Megszorításra szerinte nincs szükség. Azt mondta, az ország aránytalanul sokat költ a gazdasági szektor támogatására, elsősorban innen kellene pénzt átcsoportosítani az oktatásba és egészségügybe.

Szerinte „a rezsicsökkentéssel már elmentünk a falig, nem lehet tovább folytatni.” Ha a szolgáltatáson nem marad marzs, az a működés rovására megy. Ő nem hisz abban, hogy bármilyen ágazatot nonprofittá kellene alakítani. A nonprofit energiaszektor inkább baloldali gondolkodásra vall, ezért nem örül neki.

A tartósan három százalék alatti jegybanki alapkamatot és a gyenge forint árfolyamot sem egészségesnek.

A devizahiteleknél a költségek harmadolását támogatná (állam, bankok, adósok), hiszen szerinte minden szereplő hibás a kialakult helyzetért. Heim Péter a Heti Válasznak adott interjúban azt mondta,  mihamarabb rendezni kellene az ügyet, mert az adósok most illúziókat táplálnak, ami a hitelek fizetésére is hat.