Nem látszik a venezuelai válság vége

Fotó: AFP / STR

-

Csaknem 7,2 millió ember vett részt a venezuelai ellenzék által rendezett népszavazáson, és 98 százalékuk elutasította a Nicolás Maduro államfő kezdeményezését alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására - közölte helyi idő szerint vasárnap éjszaka a szavazás felügyeletével megbízott rektori bizottság vezetője.


A venezuelai egyetemek rektoraiból álló testület a szavazatok 95 százalékának összeszámlálása alapján közölte az eredményeket.

A 31 millió lakosú Venezuelában 19 millió embernek van szavazati joga. A rektori bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlést elutasítók száma alig kevesebb a másfél évvel ezelőtti választáson az ellenzékre leadott szavazatok számától.

Az ellenzék által rendezett nem hivatalos népszavazáson három kérdést tettek fel. Az első arra vonatkozott, hogy a polgárok elutasítják-e és nem ismerik-e el az államfő által kezdeményezett alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását a nép előzetes jóváhagyása nélkül. Erre a polgárok 98,4 százaléka mondott igent.

A második kérdés arra vonatkozott, a polgárok követelik-e a fegyveres erőktől, hogy tartsák be és oltalmazzák a hatályos alkotmányt, illetve támogassák a parlament döntéseit.

A harmadik kérdés arról szólt, hogy meg kell-e újítani a hatalmi ágakat az alkotmánnyal összhangban, és kell-e új választásokat tartani, illetve nemzeti egységkormányt alakítani? Erre a két kérdésre a referendumon résztvevők ugyancsak több mint 98 százaléka mondott igent.

Az ellenzéki vezetők sikernek tekintik a népszavazást. Egyikük, Maria Corina Machado úgy nyilatkozott, hogy a referendumon "a méltóság győzött és a zsarnokság veszített".

Nicolás Maduro államfő korábban azt mondta, hogy a népszavazást nem lehet hivatalosként elismerni, az csupán "az ellenzéki pártok belső referendumának" tekinthető.

Maduro július 30-ára írt ki szavazást egy alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására. Az ellenzék ezt alkotmányellenesnek tartja, és amiatt aggódik, hogy az elnök az alkotmánymódosítással saját hatalmát akarja megerősíteni, ezzel próbálva megkerülni a parlamentet, ahol 2016 óta az ellenzéki erők vannak többségben. A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű ellenzéki tömörülés azt remélte a referendumtól, hogy a polgárok elutasítják az alkotmányozó nemzetgyűlést, és ezzel egyértelmű üzenetet közvetítenek a kormányzat politikája ellen. Az ellenzék a venezuelai diaszpórát is mozgósította a népszavazásra: világszerte több mint 80 országban alakítottak ki szavazóhelyiségeket. A referendumot az egyetemi rektorokból álló bizottság felügyelte, és a voksolás tisztaságának ellenőrzéséré meghívott külföldi megfigyelők között volt több latin-amerikai ország egykori elnöke.

A venezuelai legfelsőbb bíróság március végén megpróbálta korlátozni az ellenzéki többségű parlament hatáskörét. A részben az olajárak csökkenése miatt súlyos gazdasági válságba sodródott országban azóta kaotikus állapotok uralkodnak. Folyamatosak a tüntetések, a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban pedig csaknem százan haltak meg, a sebesültek száma több százra tehető. A vasárnapi népszavazás idején Caracasban életét vesztette egy 61 éves asszony és hárman megsebesültek, amikor - az ellenzék szerint - egy kormánypárti "félkatonai banda" tüzet nyitott a szavazókra.