Megvan a törvény, máris kitiltanák az oroszok Soros alapítványát

Fotó: Europress/Getty Images/Sean Gallup / Europress/Getty Images/Sean Gallup

-

Két kommunista párti képviselő szerint a Soros Alapítvány oroszellenes tevékenységet folytat.


Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának két parlamenti képviselője kezdeményezte, hogy nyilvánítsák nemkívánatos szervezetté a Soros Alapítványt. A Kreml azt állítja, nincs köze az indítványhoz.

Valerij Raskin és Szergej Obuhov, az orosz kommunista párt parlamenti képviselőcsoportjának tagjai azt kezdeményezték a törvény szerint illetékes főügyészségnél és minisztériumoknál, hogy "addig nyilvánítsák nemkívánatosnak a Soros Alapítvány oroszellenes tevékenységét az Oroszországi Föderáció területén, amíg az nem ölt még rombolóbb formákat, mint amelyeket Ukrajnában, Grúziában és más országokban tapasztaltunk". A képviselők szerint a Soros Alapítvány évtizedek óta következetes oroszellenes tevékenységet folytat úgy Oroszországban, mint más országokban. "Maga Soros sem titkolja szerepét a Szovjetunió széthullásában, sem az ukrajnai úgynevezett narancsos forradalom és az Euromajdan szervezésében" - írták levelükben.

Szerdán lépett hatályba az az orosz törvény, amely alapján azokat a nem kormányzati szervezeteket nyilváníthatják nemkívánatosnak, amelyek "veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát". Az ilyen szervezetek működését betilthatják és közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést az orosz legfőbb ügyész, vagy helyettesei hozhatják meg a külügyminisztériummal egyeztetve.