Nem látja át a röszkei frontvonalakat? Segítünk

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Menekültek és migránsok ezrei zsúfolódtak össze Röszkénél, és miután a magyar hatóságok lezárták a szerb-magyar határt, többen az egyik kaput is megpróbálták áttörni. De mi az a Röszke 1 és Röszke 2? Hol van a Mad Max-vagon? Infografikán mutatjuk be a mostani válság fontosabb helyszíneit.


Röszke, a fő útvonal


A magyar–szerb határ az Európai Unió határa. A menedékkérők többsége Röszkénél próbál Szerbiából Magyarországra, vagyis az EU területére lépni. Röszkén több hivatalos határátkelő is található, más kérdés, hogy a szigorodó szabályok miatt a menekülteknek egyik ponton sem lett volna esélyük átlépni a határt; akkor sem, ha az átkelőket nem zárják le.


Röszke 1


Az autópályáról közelíthető meg, ez a nagyobb határátkelő Röszkén. A szerb és a magyar ellenőrzőpont közötti több száz méteres szakasz a senki földje. Itt található a konténerekből álló tranzitzóna vagy áteresztő pont. A menedékkérelmet itt lehet beadni. Kedden ezt 94-en tették meg, de senki nem kapott menekültstátuszt.

A tranzitzónát a határon végigfutó kerítésbe ágyazták, a kerítés a senki földjét is kettévágja. Kedden a tranzitzóna előtt több ezer menedékkérő torlódott fel, az utat ezért mobilkerítéssel zárták le a magyar hatóságok. A tömeg éhségsztrájkba kezdett, követelte, hogy engedjék át, többen a mobilkerítés áttörésére készültek. A magyar oldalról tudósító újságírókat biztonsági okokra hivatkozva elküldték. A határ jelenleg is zárva van.


Röszke 2


Kis határnak, Röszke 2-nek, régi átkelőnek is nevezik ezt a határállomást. Egy kisebb, kétsávos út vezet ide, kapu zárja el, amelyet rendszerint a reggeli órákban kinyitnak. Miután a magyar hatóságok hétfő délután lezárták a zöldhatárt, ide terelték a menedékkérőket, a kapun hétfő éjfélig szabadon átkelhettek Magyarországra. Hétfő éjszaka lezárták, azóta Röszke 1-hez küldik az embereket, arra hivatkozva, hogy ott van a tranzitzóna.

A menedékkérők ennek ellenére nem mennek el, kedden éjjel megjelentek az első sátrak is. Szerdán itt alakult ki a legsúlyosabb helyzet, valóságos utcai harc volt a magyar rendőrök és menedékkérők között. A menedékkérők szeméttel, kövekkel és cipőkkel dobálták a rendőrsorfalat, a rendőrök vízágyút és könnygázt vetettek be.


A zöldhatár


Az elmúlt hetekben a határt keresztülvágó vasúti síneken érkeztek a migránsok és a menedékkérők az országba, ez volt az illegális határátlépők fő útvonala. A menedékkérőket a határtól körülbelül 5-10 percre fekvő üres területen, az úgynevezett gyűjtőponton szállították fel a buszokra, hogy az ország különböző pontjain fekvő menekülttáborokba vigyék őket.

Ezt számolták fel hétfő este, arra hivatkozva, hogy keddtől bűncselekmény lett az illegális határátlépés. Előbb a kerítést fejezték be, majd egy szögesdróttal, pengékkel felszerelt vagonnal teljesen lezárták a határt. Ezután az érkezőket a kis határhoz terelték. Kedd óta a menedékkérők eltűntek innen. Az illegális határlépők száma is visszaesett, míg hétfőn 9380-nal rekordot döntött, kedden már csak 366, szerdán 277 volt.