Nem lát majd pucér testeket a testszkennerrel a parlamenti őrség

-

Országgyűlési forrásunk szerint árnyékra vetődött a DK. Sematikus rajz lesz a képernyőn, és sárga négyzet.


Testszkennereket tesztel keddtől az Országgyűlési Őrség. A hírt közzétevő Demokratikus Koalíció Kövér László házelnökhöz fordult, hogy megtudja, miért van erre szükség. A párt közleményében megjegyzi, „arról, hogy kiket és miért ellenőriznének így, a vizsgált személyt meztelenül megmutató készülékkel, nem esik szó”.


A DK árnyékra vetődött – kommentálta a közleményt országgyűlési forrásunk. Semmi nem látszik majd a monitoron, csak egy emberi test sziluettje – hangsúlyozottan nem az adott emberé, hanem egy általános, mindenkinél ugyanolyan ábra –, és ha érzékel valamit a szkenner, azt narancssárga négyzettel jelöli az ábrán. Azaz az sem látszik majd a képen, hogy pontosan mi van ott.


A szkenner fémtárgyak mellett kimutat radioaktív, vegyi vagy biológiai veszélyt jelentő anyagokat is. Ilyen szkennert használnak egyébként külföldi repülőtereken, börtönökben vagy kritikus ipari üzemekben.

Az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye szerint az őrség csak azt vizsgálhatja át a testszkennerrel, aki erre önként jelentkezik. A berendezés amúgy egy fantomképet készít a belépőről, a nem fémből készült, testhez tapadó anyagokat is kimutatja a készülék.

Tájékoztatásuk szerint a berendezés egészségre ártalmatlan, kis intenzitású, terra hertzes tartományú elektromágneses hullámokat használ, mely semmiféle radioaktív vagy ionizáló sugárzást nem tartalmaz. Az eszköz minden vonatkozó európai uniós és magyarországi szabályzásnak megfelel, rendelkezik CE megfelelőségi nyilatkozattal.

A szkennert tesztelésre kapták, 5 hétig marad. Forrásunk szerint nem Kövér László házelnök döntött az ügyben.