Nem köthetett ki Olaszországban a menekülteket szállító mentőhajó

Fotó: MTI/MTVA / ITALIAN NAVY / HANDOUT

-

Az MSF nem írta alá a római kormány magatartási kódexét a mentési munkákról.


Olaszország megtagadta a kikötési engedélyt Lampedusa szigetén az Orvosok határok nélkül (MSF) mentőhajójától. Az MSF Prudence nevű mentőhajó 127 embert szállított. Mivel nem volt kikötési engedélye, az olasz parti őrség nemzetközi vizeken, Lampedusa partjaitól harminc mérföldnyire vették át fedélzetükre a menekülteket.

Az MSF azon segélyszervezetek egyike, amelyek nem írták alá az olasz kormány úgynevezett magatartási kódexét a földközi-tengeri mentésről. Az MSF olaszországi szervezete mindenekelőtt arra mondott nemet, hogy mentőhajóin az olasz fegyveres erők vagy a rendőrség is jelen legyen.

A magatartási kódexet a Földközi-tengeren működő kilenc szervezetből eddig négy írta alá, a Save the Children, a Moas, a Proactiva Open Arms és a Sea-Eye. Marco Minniti olasz belügyminiszter korábban azt mondta, hogy a nem együttműködő civil szervezeteknek következményekkel kell számolniuk, és nem dolgozhatnak Olaszországban.

A német Jugend Rettet mentőhajóját az olasz hatóságok lefoglalták, a legénységgel szemben vizsgálat indult illegális bevándorlás pártolása miatt. Az ügyészség szerint a Jugend Rettet mentőhajója többször líbiai vizeken az embercsempészektől vett át csoportokat. A szervezet fellebbezett az olasz bíróságon. Állítólag hasonló vizsgálat folyik az MSF-fel szemben is, de a szervezet ezt tagadta.

Az 1971-ben francia orvosok alapította MSF az egyik legnagyobb nemzetközi segélyszervezet, amely mindenekelőtt orvosi segítséget nyújt a háborús konfliktusok, a járványok, természeti katasztrófák sújtotta térségekben. A szervezet 1999-ben Nobel-békedíjat kapott. Az MSF 2015-től végez embermentő tevékenységet a Földközi-tengeren négy hajóval. Olaszországi szervezete tavaly több mint 56 millió euró adományból dolgozott, amelyet olasz magánszemélyektől és vállalatoktól kapott.