Nem kötelező szuperhősöket nézni

Forrás: InterCom

-

Jövő héten elkezdődik a nyár a magyar mozikban a Bosszúállók folytatásával, aztán majd kapunk dinoszauruszokat, Terminátort, akciózó Tom Crusie-t és Hangyaembert is. De idén szerencsére azoknak sem kell hónapokra leszokniuk a mozizásról, akiket a popcornfilmek nem hoznak lázba. Mert jön Asia Argento szomorú kislánykora, a francia techno születésének története és Judd Apatow új, csajos komédiája is. És a Cannes-ban versenyző holokausztfilmünkre sem kell sokat várni. Tervezett bemutatásuk sorrendjében tekintjük át a nyár szerintünk legfontosabb premierjeit.


Bosszúállók: Ultron kora / Avengers: Age of Ultron (május 7.)

Három évvel a világszerte több mint 1,5 milliárd dollárt besöprő, és ezzel minden idők harmadik legsikeresebb filmjévé váló első rész után újra összeáll a Marvel szuperhőscsapata. Naná, hogy nem volna elég, ha csak visszatérne az ismert brancs (Vasember, Thor, Hulk, Amerika kapitány, Fekete Özvegy és Sólyomszem), kapunk még Skarlát Boszorkányt (Elizabeth Olsen) és Higanyszálat (Aaron Taylor-Johnson) is, és az ellenfél ezúttal Ultron, a gonosz robot, aki James Spader hangján beszél. Pozitívum, hogy a népesedő szereplőgárda ellenére a játékidő nem nyúlt tovább, sőt, 141 percével a folytatás 2 perccel rövidebb, mint az első film volt!Éden / Eden (május 21.)

Olivier Assayas fedezte fel Mia Hansen-Love-ot, aki 17 évesen szerepelt a rendező Augusztus végén, szeptember elején című filmjében. Aztán párrá is váltak, Hansen-Love viszont nem színésznő lett, hanem rendező: 34 évesen az Éden már a negyedik nagyjátékfilmje (ő csinálta a Tarr Béla öngyilkos producere által ihletett Gyermekeim apját és a Viszlát, első szerelem című szép szerelmes filmet is). Az Éden a 90-es évek elején játszódik Párizsban, és a kor elektronikus zenei szcénáját mutatja be, a középpontban a DJ-babérokra törő Paullal és a későbbi Daft Punk tagjaival.Mad Max: A harag útja / Mad Max: Fury Road (május 21.)

George Miller már nagyon rég óta tervezte, hogy folytatja a Mad Max-trilógiát, de végül csak harminc évvel a harmadik rész után érkezik meg a negyedik film. Max Rockatansky szerepében az időközben kiöregedett (és megbolondult) Mel Gibsont Tom Hardy váltja, aki Charlize Theron figurájával szövetkezik az elsivatagosodott jövőben, hogy megléphessenek Immortan Joe elől. Utóbbi személyében egy régi ismerőst üdvözölhetünk: a figurát Hugh Keays-Byrne alakítja, aki az első Mad Maxben a Toecutter nevű gonoszt játszotta. Az előzetesek tanúsága szerint irtózatos látványparádéra számíthatunk, és a teljesen kattant (kicsit a Batman Jokerére emlékeztető) figurát alakító Nicholas Hoult nyilatkozataiból az is kiderült, hogy az első filmhez hasonlóan A harag útjában is nagyon furcsa és kevés lesz a szöveg.Tökéletes hang 2 / Pitch Perfect 2 (május 21.)

A 2012-es Tökéletes hang nagyon kellemes meglepetéssel szolgált: bár a sztori gerince elég sablonos (hogyan találja meg a helyét az egyetemen egy elsős lány), az a cappella csoportok versengése újszerű volt, és az egészet átjárta valami friss báj. No, meg igazi bűnös élvezet volt az Eternal Flame-től és a Like a Virgintől kezdve a Turn the Beat Aroundig a 80-as és 90-es évek popslágereire ütni közben a taktust a lábunkkal. A folytatáshoz, úgy tűnik, nem írtak új forgatókönyvet: a Barden Bellák csapata a film elején megint megalázó vereséget szenved, hogy aztán egy nemzetközi versenyen próbálják helyreállítani megtépázott hírnevüket. Szerencsére az összes főszereplő visszatér, viszont az alkotó változott: az első részben producerként és színészként részt vevő Elizabeth Banks ezzel a filmmel mutatkozik be rendezőként.Holnapolisz / Tomorrowland (május 28.)

Kicsit tartunk attól, hogy ennek a filmnek nincs rendesen megírt sztorija, úgy tűnik, mintha annyiból állna, hogy George Clooney és Britt Robertson kalandoznak egy futurisztikus CGI-világban. Ennél nekünk azért kicsit több kellene ahhoz, hogy élvezzük, de reméljük, hogy Brad Bird, aki az olyan szuper Pixar-filmeket írta és rendezte, mint a L'ecsó és a Hihetetlen család, nem hagy minket cserben.Danny Collins (május 28.)

Kicsit kiszámíthatónak tűnik – az öreg, kiégett rocksztár újra felfedezi az élet örömeit a dalszerzéstől kezdve a szerelemig –, de két szuperhősös, CGI-os agygyalulás közt talán jó lesz kikapcsolódni egy olyan filmmel, amelyben a színészi alakításokon van a hangsúly. A főhőst Al Pacino játssza, mellette Christopher Plummer, Annette Bening, Bobby Cannavale és Jennifer Garner látható a főbb szerepekben. És még John Lennon-számokat is kapunk. Nem árt még tudni, hogy ez a nagyon cuki Őrült, dilis, szerelem. írójának, Dan Fogelmannek az első rendezése.A kém / Spy (június 4.)

Erre az akcióvígjátékra mindenképpen kíváncsiak lennénk, hiszen Budapesten forgott, de az első amerikai kritikák szerint ráadásul vicces is. Paul Feig írta-rendezte, aki a Koszorúslányokat és a Női szerveket csinálta, a főszerepet pedig kedvenc színésznője, Melissa McCarthy alakítja. Egy CIA-elemzőt játszik, akit ártatlan kinézete miatt éles bevetésre küldenek egy veszélyes fegyverkereskedő ellen, aztán jöhet a kergetőzés a Bazilikánál. A filmben játszik Jude Law, Rose Byrne és Jason Statham is.Saul fia (június 11.)

Örülünk, hogy a Saul fia forgalmazója ugyanazt az utat választotta, mint tavaly a Fehér Istené: ők sem várják meg az őszt, a művészfilmek bemutatásának hagyományos időszakát, hanem szinte rögtön a cannes-i filmfesztivál után bemutatják itthon is Nemes Jeles László filmjét, amely a fesztiválon versenyez. Az, hogy a Saul fia első rendezés létére bekerült a versenyprogramba, nagyon biztató (idén ez az egyetlen első film, amely az Arany Pálmáért indul), és állítólag egy egészen különleges holokausztfilmről van szó. Az Auschwitzban, a háború végnapjaiban játszódó filmben a főhős egy gyerek holttestében saját fiát véli felfedezni, és megszállottan elkezd azért küzdeni, hogy zsidó szokások szerint temethesse el.


Saul fia


Jurassic World (június 11.)

Hollywood remake-, reboot- és folytatásgyára idén nyáron dinoszauruszokat köp ki magából, mintha másra se lenne szükségünk, mint az 1993-as Jurassic Park folytatására. Igaz, hogy már volt neki kettő, de az alkotók most leszögezték, hogy az új film az elsőt folytatja, a másodikat és harmadikat afféle mellékvágányként kezelve. Nem mintha nem lenne teljesen mindegy, hogy az egyetlen arckifejezésre képes Bryce Dallas Howardot milyen sztori keretében riogatják a valóban igen látványosan megcsinált CGI-dinók.Távol a világ zajától / Far from the Madding Crowd (június 11.)

A némiképp túlértékelt A vadászat után Thomas Vinterberg egy kosztümös Thomas Hardy-adaptációt rendezett, és bár kissé szkeptikusak vagyunk az egyre konvencionálisabb filmeket készítő rendező iránt, azért adunk egy esélyt a remek színészekkel készült filmnek. Carey Mulligan alakítja a főhősnőt, akinek meg kell állnia a saját lábán, és közben el kell döntenie, hogy melyik életet választja három teljesen különböző kérője valamelyikének oldalán. A vetélkedő pasikat Matthias Schoenaerts (Bikanyak), Michael Sheen és Tom Sturridge alakítják.Törtetők / Entourage (június 25.)

Már a pejoratív kicsengésű magyar címen is felülemelkedtünk, annyira várjuk a 2011-ben véget ért sorozatból készült egész estés filmet. Reméljük, a filmre ugyanaz a könnyedség lesz majd jellemző, ami az egyik legszerethetőbb és legélvezetesebb sorozattá tette az Entourage-t. Erre megvan az esély, mert Doug Ellin, a sorozat alkotója írta-rendezte az egész estés változatot is. Ha az előzetesekből jól szűrtük le, akkor a sztori lényege, hogy Vince (Adrian Grenier) már nem éri be a színészkedéssel, hanem felcsap rendezőnek is, ami valószínűleg katasztrofális következményekhez vezet, de legalábbis Ari (Jeremy Piven) vérnyomásának biztosan nem tesz jót.Agymanók / Inside Out (június 25.)

A Pixar idén egy igazán eredeti ötlettel jön: animációs filmjük egy kislányról szól, aki a szüleivel új helyre költözik, és próbálja megszokni megváltozott környezetét – ebben önmagában még nincs sok izgalom, de a film nagy része a szereplők fejében játszódik, ahol a különböző érzelmeket reprezentáló kis lények hadakoznak egymással az irányítás megszerzéséért. Az előzetes alapján nagyon szellemesnek tűnik a film, de a megszokott Pixar-báj sem hiányzik belőle.Incompresa (június 25.)

Asia Argentónak még egyik rendezése (Scarlet Diva, The Heart is Deceitful Above All Things) sem került nálunk rendes moziforgalmazásba, de akik filmkészítői tevékenységét esetleg nem ismerik, azok is emlékezhetnek rá például onnan, hogy apja, Dario Argento Trauma című filmjében tizenhat évesen topless szerepelt. Aztán apja több filmjében is játszott, de viszonyuk nem volt éppenséggel kiegyensúlyozott, ami Asiának ebben az önéletrajzi ihletésű filmjében is visszaköszön. A 80-as években játszódó Incompresa főhőse egy kislány, aki két, válófélben levő, énközpontú művész szülője (Charlotte Gainsbourg és Gabriel Garko) közt hánykolódik, és sehonnan sem kapja meg azt a szeretetet és törődést, amire szüksége lenne.Magic Mike XXL (július 2.)

Steven Soderbergh Magic Mike-ja 2012 egyik legszórakoztatóbb filmje volt, és kicsit tartunk tőle, hogy a zseniális rendező és Matthew McConaughey nélkül a folytatás koránt sem lesz olyan élvezetes – de persze az is valami, hogy másfél órán át megint kidolgozott testű pasikat nézhetünk szépen és szexisen mozogni. A sztoriról szűkszavúan csak annyit árultak el, hogy Magic Mike (Channing Tatum) története folytatódik a filmben. Az új rendező egyébként Gregory Jacobs, aki több mint húsz éve Soderbergh rendezőasszisztense.Terminator: Genisys (július 2.)

Hat évvel a Terminátor – Megváltás után megkapjuk az ötödik Terminátor-filmet is, amelyben, úgy tűnik, minden eddiginél jobban összekuszálják a különböző idősíkokban egymás ellen és mellett küzdő figurák küldetéseit. Legalábbis mi kezdjük elveszíteni a fonalat. Az mindenesetre a legutóbbi előzetesből kiderült, hogy az ezúttal Jason Clarke által megformált John Connor most félig géppé alakított, negatív szereplőként bukkan fel. Anyját, Sarah Connort a Trónok harcából ismert Emilia Clarke alakítja, Kyle Reese-t Jai Courtney formálja meg, akit a Jack Reacher miatt bírunk, és persze a Terminátor szerepében visszatér a 67 éves Arnold Schwarzenegger is. De mi azért J. K. Simmonsra vagyunk a legkíváncsibbak.Hangya / Ant-Man (július 23.)

Az első Ant-Man-filmben természetesen eredetsztorit kapunk: Scott Lang egy betörő, aki kénytelen vállalni, hogy Hank Pym találmányának felhasználásával miniatűrré zsugorodik, és elkövet egy olyan betörést, amely megmentheti az emberiséget. Ezt a filmet még nagyon vártuk, amikor úgy volt, hogy Edgar Wright rendezi – azóta, hogy Peyton Reed (Pokolba a szerelemmel, Szakíts, ha bírsz) váltotta őt a rendezői székben, már kevésbé vagyunk izgatottak. Viszont a Langet alakító Paul Rudd és a Pymet játszó Michael Douglas kettősét bármiben megnéznénk.Mission: Impossible – Titkos nemzet / Mission: Impossible – Rogue Nation (augusztus 6.)

Az előző Mission: Impossible-film (természetesen végtelen bárgyúsága ellenére) meglepően szórakoztató volt az ötvenhez közeledő, még mindig fitt Tom Cruise-zal, ezért nem tartjuk teljesen lehetetlennek, hogy négy évvel később még meg tudják ismételni a kunsztot. Szerencsére visszatér a csapatot színesíteni Jeremy Renner és Simon Pegg is, a rendező pedig Christopher McQuarrie, aki a szintén pöpec Jack Reachert csinálta. Ethan Huntnak és társainak ezúttal a Szindikátus nevű nemzetközi bérgyilkosszervezettel kell leszámolnia, de ez mindegy is, M:I-t nem a sztori, hanem a látványos akció miatt nézünk.Kész katasztrófa / Trainwreck (augusztus 27.)

Amy Schumerbe természetesen szerelmesek vagyunk, hiszen ő az egyik legviccesebb nő a Földön, és alig várjuk, hogy a sorozata (Inside Amy Schumer) után egy egész estés film főszereplőjeként is láthassuk. A Kész katasztrófát ő írta, és Judd Apatow (A 40 éves szűz, Felkoppintva) rendezte, ami tökéletes párosításnak hangzik. A filmben Amy egy kizárólag egy éjszakás kapcsolatokban utazó újságírót alakít, aki összejön egy orvossal (Bill Hader), akivel – rémisztő módon – lehet, hogy az első együtt töltött éjjelnél tovább is tarthatna a viszonya.További jelentősebb filmbemutatók a nyár folyamán:

Minyonok (július 9.) – a Gru-filmek spinoffja, a középpontban a cuki kis sárga lényekkel; Ted 2 (július 16.) – Mark Wahlberg és mocskos szájú plüssmedvéje visszatér; Southpaw (július vége) – az eszméletlenül kigyúrt Jake Gyllenhaal bokszol és szenved; Fantasztikus négyes (augusztus 13.) – szimpatikus színészekkel (Miles Teller, Kate Mara stb.) rebootolják a szuperhősfranchise-t; Lángelmék (augusztus 13.) – rablós dili Kristen Wiiggel, Owen Wilsonnal és más jó arcokkal; Az U.N.C.L.E. embere (augusztus 20.) – Guy Ritchie 60-as években játszódó kémfilmje Henry Cavillel és Armie Hammerrel.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!