Semmi sem kizárt az államtitkár szerint

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

Tuzson Bence szerint minden lehetőséget meg kell nézni, ha nem megy át a kétharmados többséget igénylő terrorvészhelyzetes módosítójuk.


Minden lehetőség szóba kerülhet, nekünk egy a fontos: az emberek véleményére szeretnénk alapozni a politikánkat. És hogy ha nincsen meg a támogatás, akkor az emberekhez fogunk fordulni

– mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára vasárnapi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy milyen lehetőségekkel számol a kormány, ha nem lesz meg a kétharmados többségük a terrorveszélyhelyzet bevezetéséhez szükséges alaptörvény-módosításhoz – számolt be róla az ATV. Hétfő délután lapunknak küldött válaszában a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írta, hogy:
A kormány célja a magyar emberek mindennapi biztonságának megerősítése, amelyhez megfelelő eszközökre van szükség. Ha az ellenzék felelőtlen politikája miatt nem lesz meg a Parlamentben az ehhez szükséges kétharmados többség, a kormány a magyar emberekhez fordul, hogy megkapja a felhatalmazást. Ennek módjáról azonban döntés még nem született. Az előrehozott választás lehetősége nem merült fel, ez minden alapot nélkülöző sajtóhíresztelés.

Rogán Antal szombaton egy konferencián beszélt arról, hogy a kormány az emberekhez fordul, ha nem tudják átvinni az alkotmánymódosítást. Később egy kérdésre válaszolva azonban azt mondta, hogy előrehozott választást akarnának, az „önmagában egy nevetséges állítás”.

A csatorna híradójában arra is felhívták a figyelmet, hogy több elemző szerint egy előzetes választáshoz ideális időpont lenne a mostani, mégsem valószínű, hogy megkockáztatnák.

A Magyar Nemzet hétfőn közben arról írt, nem valószínű, hogy aláírásgyűjtésbe kezd a Fidesz, mert azzal a bevándorlóellenes kampánynak tennének keresztbe, inkább egy újabb nemzeti konzultációt hirdetnének meg. Hogy pontosan mit tesznek, arról még a héten dönthetnek.