Nemkívánatos szó a „klímaváltozás” a floridai környezetvédelmiseknél

Fotó: AFP / KERRY SHERIDAN

-

Florida oknyomozó újságírással foglalkozó központja (FCIR) szerint kerülendő kifejezés lett a „klímaváltozás” és a „globális felmelegedés” a floridai környezetvédelmi hivatalnál (DEP). Az intézménynél nem nézik jó szemmel a „fenntarthatóság” szó használatát sem.


Az oknyomozó központ e-mailekre, a kormányhivatal korábbi és jelenlegi munkatársaira, valamint felvételekre hivatkozva számolt be arról kedden, hogy a szervezet alkalmazottai utasításba kapták: ne használják a felsorolt szavakat. A környezetvédelmi hivatalnak 3200 alkalmazottja és évi 1,4 milliárd dolláros költségvetése van. Egyik korábbi munkatársa, Kristina Trotta elmondta: főnöke tavaly arra figyelmeztette, hogy kerülje az éghajlatváltozás kifejezést a megbeszéléseken. „Azt mondták, nem szabad megvitatnunk semmi olyat, ami nem alapul valós tényeken”- elevenítette fel.


Az FCIR szerint a felsorolt kifejezések kerülése tetten érhető a hivatal által kiadott tanulmányokban, oktatási célú anyagaiban is. A központ úgy tudja, a felsorolt kifejezések használatának mellőzése - amelyet soha nem foglaltak írásba - az után vált gyakorlattá, hogy 2011-ben Rick Scott lett Florida kormányzója és Herschel Vinyardot nevezte ki a hivatal élére. A tavaly újra megválasztott Scott többször is kijelentette: nincs meggyőződve arról, hogy az emberiség felelős az éghajlatváltozásért, noha a tudomány ezt igazolja. A hivatal élén ugyan már nem Vinyard áll, az FCIR értesülését azonban sem ő, sem pedig utódja, Scott Steverson nem kommentálta. Az ügynökség szóvivője e-mailen csak annyit írt, nincs ilyen irányelv - írta a Miami Herald.


Florida az Egyesült Államok éghajlatváltozás által egyik leginkább fenyegetett szövetségi állama: szakemberek szerint partjainak 30 százalékát fenyegeti a tengerszint emelkedése az elkövetkező 85 évben.