Nem kispályázott a japán drogcsempészbanda

-

Homokzsákokban akartak száz kilogrammnyi pszichoaktív szert becsempészni a japán főszigetre, Kjúsúra


A japán rendőrségnek sikerült őrizetbe vennie egy komphajón a bűnözőket és lefoglalni a kábítószert, melynek utcai értéke 62 millió dollárnak (17 milliárd forintnak) felel meg.

A drogot egy csempészhajó előzőleg egy Kjúsúhoz közeli kis szigetre vitte. A szóban forgó négy ember feladata az volt, hogy a kis szigetről egy gépkocsival kompon a főszigetre szállítsa a tíz homokzsákba rakott árut. A gyanúsítottakat a kagosimai kikötőben vették őrizetbe.

A négy között van a 49 éves Tanaka Hirotaka, aki kapcsolatban áll a japán szervezett alvilág, a jakuza egyik csoportjával, a Kobe Jamagucsi-gumival.

Japánban a jakuza gyakorlatilag törvényileg szabályozott keretek között működik: a kormány hivatalosan 22 „erőszakszervezetet” tart számon, amelyek nagy része hivatalos, bejelentett irodákkal is rendelkezik. A bűnszervezetek erősen érintettek az építőiparban és az ingatlanpiacon, emellett a hagyományos alvilági ügyletekkel, többek között zsarolással, „védelmi pénz” szedésével, emberkereskedelemmel, szerencsejátékkal és prostitúcióval is foglalkoznak.