Nem kímélik a magyarok az északiakat

Fotó: MTI / Vajda János

-

Sikeresen kezdte meg az Európa-bajnoki selejtezőket a női kosárlabda-válogatott, amely a sorozat szombati nyitányán 22 ponttal legyőzte Izlandot Miskolcon. A fociválogatott úgy jutott ki az Eb-re, hogy Finnországot, a Feröer-szigeteket és Norvégiát győzte le.


Eb-selejtező, E csoport, 1. forduló:
Magyarország–Izland 72-50 (15-14, 26-11, 15-11, 16-14)
A legjobb magyar dobók: Krivacsevics 27, Fegyverneky 13, Határ 10

A válogatott júniusban a 14–20. helyen zárta a magyar–román közös rendezésű Eb-t, az akkori keretből Honti Kata, Vajda Anna, Horti Dóra, Raksányi Krisztina, Zsovár Orsolya és Quigley Allie sem volt ott szombaton a miskolci csarnokban. Ami az ellenfelet illeti, az izlandiak 2009 után döntöttek ismét úgy, hogy a kontinens leggyengébbjeit felvonultató, úgynevezett „kis nemzetek Európa-bajnoksága” helyett újra a legjobbak között indulnak.

Hazai szempontból nem indult jól a mérkőzés, a szigetországiaknál a DVTK-ban is megfordult Helena Sverrisdottir ismét otthonosan érezte magát a Generali Arénában, így csapata 11-5-re elhúzott. A nyitónegyed végéig sikerült megfordítani az állást, ebben 8 pontjával oroszlánrészt vállalt a nyári Eb felfedezettje, a 208 centis Határ Bernadett. A folytatásban a rivális 14 ponton ragadt, míg Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese 7-14 után sorozatban 18 (!) pontot szerzett. A csapatkapitány Fegyverneky Zsófia, valamint Krivacsevics Tijána is bekapcsolódott a pontgyártásba, ekkor már szárnyaltak a magyarok, és a félidőben – egy utolsó másodperces izlandi triplával is – 41-25 állt a nagy órán.

A nagyszünetben leleplezték a „Miskolc a kosárlabdázás városa” emléktáblát a csarnok aulájában.

Az első 20 perc statisztikájából kitűnt, hogy a házigazdák úgy tettek szert tetemes előnyre, hogy tíz triplakísérletükből csak egy volt sikeres, és az igazi center nélkül küzdő vendégek csak néggyel kevesebb lepattanót gyűjtöttek (24/20).

Térfélcsere után 4 perc alatt csupán 2 pontot dobtak a magyarok, és a korábbi 19 pontos előny 10-re olvadt (46-36). Ekkor Krivacsevics vette vállára a csapatot, feljavult a védekezés is, így az utolsó játékrész 56-36-ról indult. „Mínusz 12-nél” még felsejlett egy izgalmas hajrá lehetősége, de Krivacsevics 23. pontja és Dubei Debóra hármasa megnyugtatta a kedélyeket, s a magyarok végül a papírformának megfelelően begyűjtötték a két pontot az Eb-selejtezősorozat nyitányán.

Stefan Svitek együttese szerdán Portugáliában lép pályára. A 2017-es csehországi Európa-bajnokság selejtezőkörében a válogatott a portugálok és az izlandiak mellett a szlovákokkal van egy csoportban. Az Eb-re a kilenc csoportgyőztes, továbbá a hat legjobb második jut ki, a házigazda csehek alanyi jogon résztvevők.

„Sok újoncot avattunk, az izlandiak sok lepattanót szedtek, de ma a győzelem volt a fontos. Szerdán jól kell játszanunk Portugáliában, és akkor nyugodtabban várhatjuk a folytatást” – értékelt Stefan Svitek szövetségi kapitány.

A csoport másik mérkőzésén:
Szlovákia–Portugália 56-43

A magyarok további programja:
szerda 21.00: Portugália–Magyarország
2016. február 20.: Magyarország–Szlovákia
2016. február 24.: Izland–Magyarország
2016. november 19.: Magyarország–Portugália
2016. november 23.: Szlovákia–Magyarország