Nem kezd aláírásgyűjtésbe a terrorvészhelyzet miatt a Fidesz

-

Nem akarnak a bevándorlóellenes kampánynak keresztbe tenni, inkább egy másik eszközüket vennék újra elő.


A hét elején vitatja meg a Fidesz elnöksége, majd a párt szerdától péntekig tartó lillafüredi frakcióülése, hogy pontosan milyen módszerrel kérdezzék meg az embereket a terrorveszélyhelyzet, illetve az ehhez kapcsolódó alaptörvény-módosítás ügyében, ha végül nem sikerül a bevezetését „átvinni” a parlamenten – írta a Magyar Nemzet.


Újabb aláírásgyűjtést nem akarnak, ugyanis azzal keresztbe tennének a november eleje óta zajló bevándorlási kvótával kapcsolatos akciónak. A lap szerint ehelyett egy, a nemzeti konzultációkhoz hasonló levelezést kezdenek a választópolgárokkal.

A Magyar Nemzet arra is emlékeztetett, Rogán Antal miniszter szombaton a megnőtt terrorkockázatra illetve terrorfenyegetettségre hivatkozva arról beszélt, további, „a mindennapok biztonságát erősítő intézkedések” szükségesek. Azt azonban nem mondta el, hogy mit is ért pontosan ez alatt.

A terrorvészhelyzettel a kormány a rendkívüli állapotot bővítené ki. A tervezet szerint, ha bevezetik, akkor a katonaság bevetésén túl 60 napra lezárhatja a határokat, átírhatja a költségvetést, korlátozhatja a média működését, elrendelheti az internet fokozott ellenőrzését, kijárási tilalmat vezethet be, vagy akár gyűléseket, tömegrendezvényeket is betilthat.