Nem készült el a török fogadóközpont, sportcsarnok várja a menekülőket

Fotó: NurPhoto / Guillaume Pinon

-

Az Égei-tenger partján fekvő Dikili város fedett sportcsarnokában fogadja Törökország hétfőn az első Görögországból visszatoloncolt menekülteket. Szerdáig 750 illegális bevándorlót szállítanak oda, mindegyikükre egy-egy rendőr felügyel majd – értesült a Deutsche Welle.


A szigorú rendőri felügyeletetet a lehetséges feszültség megelőzése céljából rendelték el – írja internetes oldalán a német Deutsche Welle (DW) török nyelvű kiadása. A visszaszállítás helyi idő szerint hétfőn délelőtt 10 órakor kezdődik.

A török parti őrségtől és az Európai Unió határvédelmi ügynökségétől, a Frontextől szerzett információk szerint jövő hét szerdáig két hajóval mintegy 750 olyan illegális bevándorlót szállítanak a szemközti Leszbosz szigetről Dikili kikötőjébe, akik Görögországban nem nyújtottak be menedékkérelmet.

A hatóságok Dikiliben és a későbbiekben a nyugat-törökországi Cesme városában is ujjlenyomatot vesznek a menekülőktől, rögzítik az adataikat, és ideiglenes tartózkodási engedélyt is adnak nekik, mielőtt repülőgéppel Adanába, majd délkelet-törökországi menekülttáborokba küldik őket. Ha kérik, előző lakhelyükre is visszatérhetnek.

Cesme a görög Hósz szigetről érkező menekülőket fogadja. A város polgármestere az Anadolu török állami hírügynökségnek azt mondta, hogy amíg lehetséges, nem fogják helyben elszállásolni őket.

Törökország a tervek szerint a szíriai menekülőket menekülttáborokban helyezi el, azokat pedig, akik más országból érkeztek, hazaküldi.

Az EU és Törökország március 18-án állapodott meg abban, hogy Törökország visszaveszi azokat a menekülőket, akik a török partokról indultak a görög szigetekre az Égei-tengeren keresztül.