Nem készül jelentés a szélsőjobbról

Forrás: MTI Zrt. FotÛszerkesztısÈg

-

Rózsa-Flores Eduardo köti össze a paramilitáris alakulatokat a Jobbikkal – állítja a Magyar Idők a Belügyminisztériumban íródó jelentésre hivatkozva. Lapunk viszont úgy tudja: semmilyen írásos dokumentum nem készül a minisztériumban.


Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője és Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinet államtitkára is többször kijelentette a parlamentben: a törvényhozásnak meg kell vizsgálnia, milyen kapcsolat lehet a szélsőjobboldali, paramilitáris csoportok és egyes parlamenti pártok között. Kósa még nem, de Dömötör már meg is nevezte a Jobbikot mint érintettet.

A törvénygyár működésbe is lépett: az országgyűlés rendészeti, honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottsága a jövő héten tartja összevont ülését, amelyen – mint arra a Magyar Idők is hivatkozik – megtárgyalják a belügy e témáról készített jelentését. A lap kormányzati forrásoknak köszönhetően bele is pillantott – saját bevallása szerint – a készülő anyagba: „A bőnyi rendőrgyilkossal, id. Győrkös Istvánnal és a Magyar Nemzeti Arcvonallal (MNA), illetve jogelődjével s a Jobbikkal kapcsolatban állt a politikai kalandor, néhai Rózsa-Flores Eduardo (mozgalmi nevén: „Eduardo”), aki bár nem volt tagja egyik szervezetnek sem, ám szorosan együttműködött velük – tudta meg hatósági forrásból lapunk. Ez a kapcsolatrendszer vélhetően szerepel a Belügyminisztérium paramilitáris csoportok és a politikai pártok esetleges kapcsolatait vizsgáló jelentésében, amelyet jövő héten tárgyal meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, s a honvédelmi és rendészeti bizottság.”

Ezzel szemben a VS.hu úgy értesült: semmiféle írásos dokumentumot nem készítenek elő a fenti bizottságok számára a belügynél. A hármas testületi ülésen – bizottsági forrásaink szerint – nem osztanak ki semmit, nem lesz jelentés vagy dokumentum, csupán Pintér Sándor belügyminiszter számol be szóban valamiféle vizsgálat eredményeiről.

Az általunk megkérdezett bizottsági tagok értetlenül állnak a Magyar Idők jólértesültsége előtt, hisz még azok a tisztviselők sem kaptak semmiféle tájékoztatást a Belügyminisztériumtól, akik rendelkeznek a minősített iratok megismeréséhez szükséges nemzetbiztonsági átvilágítással. Egyik informátorunk megjegyezte: az extrém szervezetekkel kapcsolatos nyomozások jóval több időt vesznek igénybe, mint két hét, ezért feltételezhető, hogy Pintér beszámolójában semmiféle új információ nem lesz, csak a meglévő, évtizedek óta halmozódó titkosszolgálati anyagokat fésülték újra és rendezték a kormánynak tetsző irányba.

Megkerestük a Belügyminisztériumot is: készítenek-e jelentést az adott témában, illetve megosztják-e azt a bizottságok tagjaival. A belügy kérdéseinkre azt válaszolta: „a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésének várható időpontja 2016. december 8. Belügyminiszter úr – egyeztetve a bizottságokkal – szóbeli tájékoztatást ad a napirendi kérdésekről.”