Nem kerül a parlament elé a jobbikos alkotmánymódosítás

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Az ellenzéki párt egyetlen mondatnyi kiegészítéssel ugyanazt a szöveget nyújtotta be, mint korábban a Fidesz – mégsem támogatták.


A parlament igazságügyi bizottsága – nyolc kormánypárti vokssal – leszavazta a Jobbik alaptörvény-módosítását, így arról nem is tárgyal majd az országgyűlés. A Fidesz-KDNP koalíció politikusai annak ellenére nem támogatták a szöveget, hogy az egyetlen mondat kivételével szó szerint megegyezik azzal a javaslattal, amelyet korábban Orbán Viktor terjesztett a T. Ház elé.


Mint ismeretes, a kormányfő az érvénytelen népszavazást követően jelentette be, hogy politikailag érvényesnek tekinti a referendumot, ezért olyan értelmű alaptörvény-módosítást javasol, amely lehetetlenné tenné, hogy az országgyűlés beleegyezése nélkül az Európai Unió menekülteket telepítsen Magyarország területére. A Jobbik a kétharmados szavazás sikeréhez szükséges támogatását ahhoz kötötte, hogy a kormányzat szüntesse meg a letelepedési kötvények rendszerét. Bár erre Orbán mellett Lázár János és Varga Mihály is tett ígéretet, konkrét törvénymódosítást mindeddig a kormányoldal nem nyújtott be e tárgyban.

Az Orbán Viktor által benyújtott javaslat végül – az ellenzéki képviselők távolmaradása mellett – nem kapta meg a szükséges támogatást. Ezt követően nyújtotta be ugyanazt a szöveget a Jobbik a kötvények kivezetésére vonatkozó pluszmondattal.

Noha a Fidesz képviselői korábban arról beszéltek, hogy a Brüsszel elleni harcban elengedhetetlen az alaptörvény módosítása, jobbikos javaslatra mégsem hajlandóak foglalkozni korábbi saját javaslatukkal.