Nem kért engedélyt az SMS, hogy az áldozatok képével kampányoljon

Fotó: MTI/MTVA / Varga György / MTI/MTVA / Varga György

-

„SMS – Az élet pártján” – hirdeti a Seres Mária Szövetségeseinek logója, melyen emellett egy ujjlenyomatokból kirajzolódó szívecske is látható. Az EP-választáson induló párt ugyanakkor furcsa módját választotta az élet melletti kiállásnak: a halálbüntetést tette meg kampánya legfontosabb üzenetének.


A halálbüntetés melletti kampány során azonban több képet és videót is a jogtulajdonosok engedélye nélkül használt fel az SMS – írta a Hír24. Egyik kampányfilmjében például MTVA-s bejátszások mellett a meggyilkolt Szögi Lajos, Bándy Kata és Szita Bence is láthatóak. A Hír24 szerint az MTVA és az Origo is felszólította a pártot: hagyjon fel a jogsértő magatartással. Szita Bence édesapja a Hír24 megkeresésére „pofátlannak” nevezte a kampányt. „Mindenféle megkérdezés nélkül használták fel a fiam történetét a kampányhoz, ami sért. (...) Felhasználták, minthogyha egy szabad reklámfogási lehetőség lenne” – mondta el a portál megkeresésére az édesapa. Seres Máriát is megkereste a lap, ő azonban eltolta a felelősséget, mondván, az EP-választáson nem ő lesz a listavezető. Kollégája, Nagy Gábor szintén arról beszélt, hogy nem ők csinálták a kampányt, így nem is felelősek azért. Az SMS az EP-választás kampányában döntött a halálbüntetés ügyének felkarolása mellett. Ismert: a párt listavezetője, Tóth Tamás Sárszentmihály polgármestere volt, gyermeke 1992-es meggyilkolása után pedig a halálbüntetés elkötelezett támogatójává vált. Az engedély nélküli képhasználattal, az áldozatok kampánycélú felhasználásának ügyével kapcsolatban kerestük a párt illetékeseit is, de egyelőre nem kaptunk választ.


A JESZ sem kért engedélyt

Nem példa nélküli, hogy egy párt engedély nélkül használja fel mások képmását kampány során: a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) például Szabó Tímeát (Együtt-PM), Pokorni Zoltánt (Fidesz) és Szél Bernadettet (LMP) szerepeltette egyes plakátjain az áprilisi országgyűlési választás előtt. Szabó és Szél az ATV.hu-tól tudta meg, hogy felhasználta a képüket a JESZ kampánya során. „Én csak a Lehet Más a Politikát erősítem, és jó lenne, ha az arcommal és a teljesítményemmel nem élnének vissza” – jelentette ki akkor Szél Bernadett. Szabó Tímea pedig elmondta: kifogást fog tenni a Nemzeti Választási Bizottságnál. A JESZ azzal válaszolt: ők az összefogás erejében hisznek, ezért szerepeltették más pártok politikusait plakátjukon. A párt közölte:  „Ha rajtunk múlik az ország érdekében szívesen együtt dolgozunk majd olyan politikusokkal, mint Chikán Attila, Pokorni Zoltán, Szabó Tímea, Szél Bernadett. Őket olyan tisztességes embereknek ismertük meg, akik képesek felülemelkedni a pártérdekeken, miközben szakmai tudásuk elvitathatatlan.”