Nem kérnek a magyarokból a román szociáldemokraták

Fotó: MTI / Baranyi Ildikó

-

A PSD a románok szavazataival, a románok kedvére kormányozná az országot.


Nem akar a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel kormányozni a decemberi romániai választások legesélyesebbjének tartott Szociáldemokrata Párt – mondta Liviu Dragnea, a PSD elnöke. Dragnea szerint a PSD „első számú és egyetlen” szövetségese a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette szabadelvű ALDE.

Dragnea szerint akkor sem tárgyalnának az RMDSZ-szel, ha az ALDE nem lépi át a küszöböt. „Miért tárgyalnánk erről? Én nem akarok kormányzási megállapodást kötni az RMDSZ-szel. Pont. Úgy gondolom és azt remélem, hogy a románok elegendő szavazatot adnak a PSD-re és az ALDE-re ahhoz, hogy


úgy kormányozhassuk együtt Romániát, ahogy a románok szeretnék, egy jobb élet érdekében

– mondta Dragnea.


Mást mondtak

A PSD elnökének állásfoglalása azért meglepő, mert az utóbbi hónapokban a PSD és az ALDE több magas rangú politikusa úgy nyilatkozott, hogy közös kormányukba – a választási eredmények függvényében – az RMDSZ-t is bevonnák. Tariceanu augusztusban még arról beszélt, hogy a PSD-nek és az ALDE-nek mindenképpen érdemes koalíciós ajánlattal megkeresnie az RMDSZ-t „egy szélesebb parlamenti többség” kialakításának érdekében.

Az RMDSZ elnöke szerint a magyar érdekképviselet a voksolás előtt senkivel sem köt választási szövetséget. A parlamenti választásokat december 11-én rendezik meg Romániában.