Nem kérhetett tényleges életfogytiglant az ügyész Portikra és Rohácra

Fotó: MTI/MTVA / TEK

-

Az Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság idején még a sima életfogytiglan volt a legsúlyosabb büntetés.


Életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott a vádhatóság képviselője Jozef Rohácra és Portik Tamásra hétfőn az Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő-gyilkosság és az úgynevezett Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperében, a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyész hangsúlyozta, hogy a '90-es évek második felében elkövetett bűncselekmények esetében az elkövetés idején hatályos jogszabály kedvezőbb a vádlottak számára, a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása ugyanis csak a történtek után, 1999-től vált lehetővé, így a vádlottak nem zárhatók ki a feltételes szabadlábra kerülés lehetőségéből.

A perben a vádhatóság képviselője azt kérte: Jozef Rohácot az Aranykéz utcai robbantás miatt előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés, továbbá társtettesként lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette miatt mondja ki bűnösnek, Portik Tamást pedig ugyancsak az Aranykéz utcai robbantás miatt felbujtóként. A per két másik vádlottjára, akik közül egy szlovák férfit bűnsegédlettel, F. Attilát pedig a Cinóber-gyilkosságban felbujtással vádolnak, határozott idejű szabadságvesztést indítványozott az ügyész.

Az ügyészség szerint a szlovák Jozef Rohác volt az, aki 1998. február 11-én kora este Budán, egy forgalmas kereszteződésben Fenyő János médiavállalkozónak, a VICO-vállalatcsoport vezetőjének autójához lépett és közvetlen közelről lelőtte őt. Megbízóját az eljárás során nem sikerült azonosítani, így nem is vádoltak meg a felbujtással senkit.

Az ügyész elsősorban a DNS-szakértői véleményekre alapozva kérte a vádlottak bűnösségének kimondását, Rohác DNS-sét ugyanis kimutatták azon a sapkán, amelyet a Margit körúton találtak egy kapualjban. A vádhatóság képviselője szerint azt a tettes viselte a bűncselekmény idején, majd eldobta, de akkor a DNS-vizsgálatok még nem voltak olyan elterjedtek, mint ma.