Nem kéretik be a magyar nagykövetet a nemzeti konzultáció miatt

Fotó: Szabó Gábor

-

Tajani kabinetvezetője telefonon fog beszélni a nagykövettel, az elnök Göteborgban találkozik Orbánnal.


Az Európai Parlament elnökének kabinetvezetője telefonon fog beszélni a magyar uniós nagykövettel az ún. Soros-tervről szóló nemzeti konzultációról, maga Antonio Tajani pedig az EU jövő heti göteborgi csúcsértekezletén találkozik Orbán Viktor kormányfővel, és egyeztethetnek erről a kérdésről – mondta az uniós képviselőtestület szóvivője. A szóvivő szerint nincs szó a magyar nagykövet bekéretéséről.

Guy Verhofstadt, a parlament liberális frakcióvezetője azt írta a Twitteren, hogy Tajani bekéreti a magyar uniós nagykövetet a nemzeti konzultáció leállítása érdekében. Azt írta, ezt ő maga kezdeményezte az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciájának értekezletén.


Reagáltak

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint az EP – amely nemrég arról döntött, fel kell gyorsítani a betelepítési kvótaprogramot –, "védelmébe vette Soros Györgyöt és a Soros-tervet". A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében arra reagált, hogy Ujhelyi azt állította: az EP házbizottságaként működő, úgynevezett elnökök konferenciájának szerdai értekezletén napirendre került Magyarország, illetve a nemzeti konzultáció kérdése is, és utóbbival kapcsolatban "még a néppárti frakció sem vette védelmébe Orbánékat".

A szocialista EP-képviselő azt írta: úgy tudja, hogy a néppárti Tajani, az EP elnöke "példa nélküli módon" magához rendeli a magyar nagykövetet és telefonon beszél Orbán Viktorral is, hogy magyarázatot követeljen az ügyben. "Ez botrány! Ez az Orbán-kormány szégyene!" – írta.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írta: az EP döntése alapján minden tagországba telepítenének bevándorlókat, felső létszámkorlát nélkül, kötelező jelleggel (különös tekintettel azokra az országokra, amelyek eddig szerintük nem fogadtak be elég bevándorlót). Soros György szándékainak megfelelően a NGO-kat (nem kormányzati szervezeteket) is bevonnák az betelepítési eljárásokba, miközben megkönnyítenék a családegyesítéseket is.

Sajnálattal látják, hogy "Brüsszel az európai emberek helyett a milliárdos oldalára állt", és ehhez asszisztál Ujhelyi István és a "Gyurcsány-párt", a Demokratikus Koalíció képviselője, Niedermüller Péter is – írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.