Nem keresik tovább a Germanwings-áldozatokat

Fotó: AFP / JEFF PACHOUD

-

A testeket kereső francia nyomozók munkájának vége. A személyes tárgyak utáni kutatás viszont még folyik.


Az áldozatok azonosítása a baleset helyszínén gyűjtött DNS-minták feldolgozásával folytatódik. Ahogy egy áldozat személyazonossága biztossá válik, a hatóságok értesíteni fogják a családot – írja a Reuters hírügynökség. A francia vizsgálatot vezető ügyész azonban elmondta, hogy a DNS-minták száma nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden áldozatot megtaláltak és azonosítani tudnak.


A Lufthansa, a Germanwings fapados repülőtársaság anyavállalata egy olyan céget is szerződtetett, amely a gép maradványait fogja elszállítani az Alpokból. Munkájukat a francia ügyészség és egy környezetvédelmi szakértő felügyeli. A munkának ez a fázisa még további két hónapig is eltarthat.


A hatóságok álláspontja szerint Andreas Lubitz, az Airbus A320-as másodpilótája szándékosan vezette hegynek a repülőgépet 2015. március 24-én, miután kollégáját kizárta a pilótafülkéből. Ezt az elméletet támasztják alá a gép fekete dobozai által rögzített hangok és repülési adatok is.

A fekete dobozok mellett a Lubitz elleni németországi nyomozás is hozott eredményeket a héten. A rendőrség közölte, hogy a másodpilóta táblagépén olyan internetes böngészési előzményeket találtak, amelyek szerint Lubitz utánanézett az Airbus biztonsági berendezéseinek, és rákeresett öngyilkossághoz kapcsolódó témákra is.