Nem kér többet Aczél Endre cikkeiből a Népszabadság

-

A lap ikonikus szerzőjétől a Kiss László-ügyben a Facebookra írt, a nemi erőszak tényét kétségbe vonó kommentjei miatt vált meg a szerkesztőség.


A Népszabadság a továbbiakban nem tart igényt Aczél Endre újságíró véleménycikkeire – írta maga az érintett egy Facebook-hozzászólásban. Ennek előzménye, hogy Aczél szerdán, szintén a Facebookon azt írta: Kiss László úszóedző és társai 1961-ben nem követtek el csoportos nemi erőszakot, csak azért lett büntetőügy, mert az állítólagos áldozat szülei nem fogadták el, hogy a lányuk „szeretett kefélni”. „A NSZ 25 év után a »szeretett kefélni« miatt nem tart igényt a szolgálataimra. Örültök.” – fogalmazott szombaton Aczél.

„Az ominózus Facebook-poszt után kénytelen voltam úgy dönteni, hogy több cikket nem rendelünk Aczél Endrétől” – erősítette meg a döntés tényét a VS.hu-nak Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője, aki még hozzátette: mély fájdalommal kellett meghoznia ezt a döntés a lap ikonikus szerzőjével szemben. Aczél Endre a lap külső munkatársa volt, cikkenként fizettek a publikációiért.

Aczél a nagy vihart kavart hozzászólás után bocsánatot kért ugyan, de a legfrissebb, szombati bejegyzésében ismét arra utalt, hogy abban az időben gyakori volt, hogy az uszodában a lányok egyszerre több fiúval is közösültek. Azt állította ugyanis, hogy e-mailt kapott egy egykori élsportolótól, aki azt írta: „Végigkeféltük az uszodát a szigeten. Így utólag, akár minket is feljelenthetett volna valaki.”