Nem kér segítséget az olasz polgári védelem

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

Az első 24-48 órában a túlélők mentése, elszállásolása, a földrengés sújtotta térség körülhatárolása és védelme volt az elsődleges feladat.


Eddig 241 halottja van az olaszországi földrengésnek, és Amatrice városában 184 áldozatot találtak. Azonosításuk folyamatban van. A kórházba 270 sérültet szállítottak, de ennél jóval többen sebesültek meg, csak nem szorultak kórházi ellátásra. A romok alól 215 túlélőt mentettek ki.

A mentési munkákat a polgári védelem Róma külvárosában levő operatív központjában koordinálják. Egyelőre nincsen szükség az Olaszország számos részéről és külföldről felajánlott segítségre, mivel az olasz polgári védelem önerőből képes kezelni a természeti katasztrófa utáni időszak első fázisát. Jelenleg ruhaneműre nincs szükség, és már több tonna élelmiszer érkezett a helyszínre.

Az olasz polgári védelem számára nem jelent problémát néhány ezer ember ellátása, sokkal nagyobb méretű, még több embert érintő katasztrófákat is képesek vagyunk kezelni - mondta az szervezet sajtókoordinátora. Többször elismételték, hogy a segíteni akarók ne menjenek a földrengés területére, mivel nincsen szükség tapasztalatlan önkéntesekre. Az olasz polgári védelemnek és tűzoltóságnak több mint ezer, földrengésre kiképzett embere dolgozik a helyszínen négyszáz géppel. A földrengés utáni első 24-48 órában a túlélők mentése, a hajléktalanná vált lakosok elszállásolása, valamint a földrengés sújtotta térség körülhatárolása és védelme volt az elsődleges feladat.

A földmozgás által érintett négy önkormányzathoz számos, egymástól távolabb eső kisebb település tartozik, ezért nehéz mindenhonnan pontos adatokat kapni. Jelenleg a terület jelentősebb infrastruktúráinak ellenőrzése folyik, többek között a helyi autósztrádák, hidak, gátak átvizsgálása.