Nem kér menedékjogot a leváltott katalán elnök

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

A belga kormányfő szerint Puigdemontnak annyi joga van, mint bármely uniós állampolgárnak.


Nem a belga kormány meghívására érkezett Carles Puigdemont Brüsszelbe – írta közleményében Charles Michel. A belga kormányfő szerint a leváltott katalán elnök ugyanolyan elbírálás alá fog esni, mint bármely más uniós állampolgár.

"A belga kormány semmilyen módon nem bátorította Puigdemont urat, hogy jöjjön Belgiumba" – mondta Michel. A volt katalán elnöknek ugyanazok a "jogai és a kötelességei", mint bármelyik másik uniós polgárnak, "sem több, sem kevesebb".

Michel azt mondta, a belga kormány többször is párbeszédet sürgetett a válság megoldása érdekében. Guy Verhofstadt korábbi belga kormányfő, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője azt mondta, Puigdemont csak "káoszt és pusztítás hagyott maga mögött Katalóniában".

A leváltott katalán elnök hétfőn érkezett Brüsszelbe, és sokan arra számítottak, hogy politikai menedékjogot fog kérni. Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta, ha Puigdemont kérelmezné, meg is kaphatná. A leváltott elnök kedden azt mondta: nem kér politikai menedéket, viszont nem is tér vissza Katalóniába, amíg nem kap biztosítékokat a madridi kormánytól a tisztességes eljárásról.

A spanyol főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a leváltott katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen.


Beidézték

Puigdemont és a leváltott katalán kormánytagok megkapták az első bírósági idézéseket a központi büntetőbíróságtól. Csütörtökön és pénteken kellene vallomást tennie a tizennégy politikusnak.

Carmen Lamela bíró három napon belül összesen 6,2 millió euró (1,9 milliárd forint) letétbe helyezésére kötelezte az érintetteket, az október 1-i függetlenségi népszavazás költségeire költött közpénz fedezeteként. Ha az idézésnek nem tesznek eleget, a bíróság elrendelheti előállításukat.

José Manuel Maza spanyol állami főügyész hétfőn kezdeményezte büntetőeljárás megindítását lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

"Döntéseikkel és tetteikkel


az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött, az alkotmány teljes semmibevételével"

– mondta a főügyész.

A feloszlatott katalán parlament hat elnökségi tagja szintén csütörtökre és péntekre kapott idézést a legfelsőbb bíróságtól. Mivel a december 21-i előrehozott katalán parlamenti választásokig formálisan hivatalban maradnak, az eljárást más bíróság folytatja le.

Puigdemont és volt kormányának öt tanácsosa hétfőn Brüsszelbe utazott. A leváltott elnök szerint nem kérnek politikai menedékjogot Belgiumban. Szerinte azonnal visszatérnek Katalóniába, amint biztosítékokat kapnak, hogy az eljárás tisztességes lesz. A spanyol sajtó úgy tudja, hogy a tanácsosok közül ketten már visszaindultak Spanyolországba.